Köszönjük a támogatást!

panobia

Egyesületünk munkájához nélkülözhetetlen a civil támogatók segítsége. A hozzánk eljutó 1%, anyagi, vagy egyéb támogatás duplán számít – nemcsak lehetőséget kapunk kitűzött céljaink megvalósításához, de visszajelzést is azok értelméről, hasznosságáról!

Adószámunk: 19174617-113 Biatorbágyi Tájvédő Kör

Bankszámlaszámunk: 58300189-12550997

Tájvédők tevékenysége 2013-ban

Családfasor megújítás

2005 óta minden évben ápoltuk, fejlesztettük az Etyek felé vezető út melletti Családfasorunkat. Sajnos 2012-re jelentősen csökkent fasorunk iránt az érdeklődés és a támogatás. Csak az egyesületünk tagjainak erejével nem tudtuk a (két oldalon összesen) négy kilométer hosszúságban adódó pótlási és fenntartási feladatokat ellátni.

A fasor etyeki szakaszát 2012 őszén nagyobbrészt újraültették. Következő tavasszal mi is újragondolt stratégiával vágtunk bele a munkákba. A kaszáltatást és a locsolást a Fejér megye táblától kiinduló rövidebb szakaszra korlátoztuk, földcserét hajtottunk végre az ültetéseknél, az új ültetőktől reálisabb pénztámogatást kértünk.

Fánglis sütés

A Városünnepen és az Angyalfia vásáron 2-2 napra kitelepültünk, enni és inni valókat árultunk. A bevételt a Családfasor fenntartására fordítottuk.

Gólyafészkek

Hosszú nekikészülés után három tuti gólyalakása lett Biatorbágynak!

2012-ben már messziről is jól látszott, menyire rossz, sőt alkalmatlan állapotban van a Szentháromság téri gólyafészek. Emelőkosár segítségével március 7-én lebontottuk, majd újjáépítettük a fészket. Már két nappal előbb ágakat hoztunk az önkormányzat zöldhulladék lerakójából, az úttest túl oldalán fészekalapot fontunk belőle. Vers és képek itt

Bíró Sándorral, a DINP képviselőjével közösen kerestünk az MME számára alkalmas helyszínt gólyafészek állításhoz. Március 12-én délelőtt újabb fészek lett kihelyezve, melynek az ágakból font fészekalapját egyesületi tagjaink készítették.

A Telecom már régebben felajánlott egy gyámot oszloppal, felállítással, gólyafészek számára. Ez az új oszlop, egyesületünk által beszerzett fészektartóval és saját készítésű fészekalappal a Sándor-Metternich kastély hátsó kertjében lett elhelyezve. http://www.biatorbagy.org/golya-hivogato/

Víz világnap

Vízvilágnapi kirándulásunkon együtt sétáltunk a Füzes-patakkal, gyors vízvizsgálatot végeztünk, a Nemo-tónál, (+3 fok, 7-es ph, 20-as vízkeménység,). A Szily kápolnánál találkozhattunk a szokásos fonott kaláccsal, ami gyorsan elfogyott!

Tavaszi szemétszüret

Az Önkormányzattal közösen szerveztünk szemétszedést április 20-án városunk lakossága számára. 10 konténernyi szemét gyűlt össze, Egyesületünk tagjai a Nyakasnál, a Madár-forrásnál és a Nyugati lakóterület mellett dolgoztak.

Budavidék Zöldút

Esős időben 22-en keltünk útra a Viadukt alól Páty irányába. A kalandos túra után a házigazdák buktával, gulyással, játékokkal és Pincehegyi sétával vártak bennünket.

Madarak és fák napja

A vándorzászlóért folytatott szokásos játékos vetélkedőnk témái között a 2013-as év madara a gyurgyalag, és fája a házi berkenye szerepeltek. A méhészmadárnak is nevezett színes gyurgyalaghoz hasonló öltözetet kellett összeállítani, térképet olvasni, fafajokat felismerni, stb. A napot Lelkes István rétisas védelemről szóló előadása zárta.

Biatorbágy két keréken

A testvérvárosokkal együtt rendezett, programokban gazdag nyári eseménybe mi is bekapcsolódtunk kerékpározással, fánglissal, finom jeges italokkal. Vasárnap reggel jó hangulatban, szép időben indulhattunk városkerülő kerekezésünkre új testvérvárosunk, Nagydobrony fiataljaival (számukra az Önkormányzat kölcsönzött kerékpárt), Érdről és Szigetszentmiklósról érkezett vendégeinkkel. Több mint ötvenen vettünk részt a túrán.

Bringatorbágy

Sokan szeretünk Biatorbágyon kerekezni! Szeptember 29-én, vasárnap délelőtt indultunk a Faluház melletti parkolóból, egy 12 km-es túrával együtt jártuk körbe városunk tereit, utcáit. A Faluház vendéglátása kellemesen zárta az eseményt. A rendezvényen több mint százan kerékpároztak. A biztonságról Biatorbágy Közbiztonságáért Alapítvány és önkéntes segítők gondoskodtak.

Egyesületi honlap

Itt aktuális programjainkon kívül tevékenységünkhöz kapcsolódó információkat is kaphat a kedves látogató. Kiemelkedően olvasott volt Balassa János Hild-pincét bemutató cikke, a felhagyott szeméttelepről kiszivárgó szennyezést feltáró írás, a „Lépcső készült” beszámoló és a gólyafészkekről közölt tudósítások. 2013-ban a honlapon 34 új bejegyzést helyeztünk el.

Értékvédelem

Részt vettünk az Önkormányzat által szervezett határbejárásokon, bizottsági üléseken. Figyelemmel kísértük a pátyi területen lévő, de a Disznó-lápán keresztül Biatorbágyot is szennyező vállalkozást. Bekapcsolódtunk a Madár-forráshoz vezető csapadék levezető rendszer felújítási folyamatába.

Elismerés

Pest megye Önkormányzata 2013 decemberében Környezetvédelmi Díjjal tüntette ki egyesületünket. Az elismerést Biatorbágy Város Önkormányzata ajánlásának köszönhetően kaptuk meg.

 

Hozzászólások