Megtisztulás és tavasz

tavasz

Április 20-án, a Föld napjához közeledve városunk tíz konténernyi szeméttől szabadulhatott meg gondos kezek munkájának köszönhetően. Több helyszínen, változatos feladatokat teljesítettek a résztvevők.

Ha visszatekintünk az elmúlt évek Szemétszüreteire jó érzés látni, hogy több megtisztított területen csökkent az újra szemetesedés mértéke! Pár éve még púposra tömtük a konténereket a Nyakas alatt, a Barackvirág utcában és a Madár-forrásnál is. Sajnos sok, régebben létesített illegális hulladéklerakó vár még felszámolásra és még mindig keletkeznek újabbak.

Sokan nem látják be, miért kellene a kukában, vagy a szolgáltató jelével ellátott vásárolt zsákban, adott időben és helyen elhelyezni a szemetet, pedig a hulladék kezelése, elszállítása költséges dolog! Egyszerű, de tisztességtelen megoldás út és erdőszéleken, mezőgazdasági területeken hagyni a szemetet. Különösen bántó látni a lecsupaszolt kábelek szigetelését, a nagykupac autóalkatrészt, gumiabroncsokat, műanyagipari hulladékot.

Az akciót Biatorbágy Önkormányzata és a Tájvédő Kör szervezte, fő támogatója a Torbágy-Kert kft. és Szeitz József voltak.

Szily Kálmán út, Ybl Miklós sétány kereszteződése

Virágzó bokrokkal szegélyezett sétány indul a volt vasúti nyomvonalon Páty irányába. A Biatorbágyi Nagycsaládosok Egyesülete és a Családsegítő iroda képviselői népes csapattal gyűjtötték össze az ide hordott csomagolóipari hulladékot, háztartási szemetet és gumiabroncsokat.

Madár-forrás, Nyakas-kő

Nem csak kirándulók és feltöltődésre vágyók járnak ide, hanem olyanok is, akik kerti hulladékaiktól és más szemeteiktől kívánnak megszabadulni. A Tájvédők és segítőik kibontották a faleveleket zsákjaikból, összeszedték a gondtalanul elszórt szemetet, megtisztult a tűzrakó a forrásnál, eltűnt a becsomagolt házi kedvenc a bokrok alól

Gyöngyvirág utca alatti Kiserdő

Főleg az illegális szemétlerakás miatt zárták le évekkel ezelőtt a vasúti sínekkel párhuzamos utcát. A Biatorbágy Közbiztonságáért alapítvány és a Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Iskola szervezésében sikerült csökkenteni az otthagyott hulladék mennyiségét.

Barackvirág utca

Az itt lakók egész évben folyamatosan figyelnek az út mellé „véletlenül” lerakott szemeteszsákokra, összeszedik, mielőtt újabbakat vonzanának magukhoz. Pár lépést téve az erdőben sajnos még mindig találni a régebben otthagyott hulladékból.

Ürge-hegy, Katalin-hegy

Félreeső, kisforgalmú utak szélei szinte hívogatják a szemetelőket, talán ezért akadt olyan sok munkája a hétvégi házas környezetben élőknek. A külterületeken a belterületen megszokottól eltérő hulladékelszállítási rendszer működik, többen nem kívánnak ehhez csatlakozni, ezért is volt azoknak a lelkiismeretes ott lakóknak annyi munkája, akik a Katalin-hegyen négy, az Ürge-hegyen két konténert telítettek meg.

Hozzászólások