Hunyor és keltike

hunyorVízvilágnapi kirándulásunkon együtt sétáltunk a Füzes-patakkal, gyors vízvizsgálatot végeztünk, a Nemo-tónál, (+3 fok, 7-es ph, 20-as vízkeménység,), a víznek nem volt szaga, színét a kék algák határozhatták meg, a jégbe egy-két barna baktérium telep fagyott bele.

viznap

A melegebb idő beköszöntével valószínűleg gyorsan fog javulni a tó vizének állapota. Márciusban máskor sokkal több virágzó növénnyel találkozhattunk, most csak az illatos hunyor és az odvas keltike dacolt a télies idővel.

viznap

A Madár- forrásnál 10 C fokos volt a víz, a keménység tesztcsíkkal mérhető maximum volt. Egy forrásvízért látogató csapatnak adtunk egy ép kéznél lévő 2012-es vízvizsgálati jegyzőkönyvet. A forrás vize kellemes, a környezete azonban erősen leromlott. Kidőlt a padokhoz közeli kerítés, a lépcsőfokok egyre jobban csúsznak a völgybe, az iparterületek csapadékvizét idevezető árokból egy több mázsás betondarab épp leesni készült, a boltíves kishíd oldalfalai is omladozásnak indultak. Jó néhány éve sürgetjük a terület rendezésére vonatkozó terv elkészítését, ami akár pályázati pénzek elnyerésére is alkalmas lehetne. A forrás és környezete több törődést érdemelne!

A Szily kápolnánál találkozhattunk a szokásos fonott kaláccsal, ami gyorsan elfogyott! A Keserű-kút mellett elhaladva a Közösségi ház felé vettük az irányt. A borongós idő ellenére kellemes emlékekkel zártuk túránkat.

Hozzászólások