Víz világnapi képek

2014 viz vilagnapja

Vasárnap napos időben és igazán szép létszámban vettünk részt víz világnapi kirándulásunkon. Gondolom, akik eljöttek tesznek azért, hogy a rendelkezésükre álló vizet ésszerűen használják fel,  mindennapjaikban ügyelnek az ivóvízkészletek megóvására. Ennél már csak az érhet többet, ha a vízként nem csupán a csapból folyó tiszta, színtelen, szagtalan és nélkülözhetetlen anyagot szeretnénk, hanem azt az élő elemet is, ami a patakban csörgedezik, vagy éppen nyári záporként a ruhánkat áztatja el.

Tudtad-e?

A Zsámbéki-medence fő vízgyűjtője a Békás-patak (Tinnyétől a Biai-tóig) majd a Benta patak (Biai-tótól a Dunáig). Vízgyűjtő területük összesen 417,7 km2.

Március 22-ét, az ENSZ 47. Közgyűlése nyilvánította a Víz Világnapjává 1994-ben.

A Föld felületének 71%-át borítja víz, de ennek csak kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sósvíz. Az édesvízkészlet mindössze 1%-a ivóvíz. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme.

Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik.

Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.

A tavakban, a folyókban, az óceánokban a 4°C hőmérsékletű víz lesüllyed, és folyékony marad, míg a jég a felszínen úszik, védőréteget képezve a további lehűlés ellen.

A víz az egyetlen ismert elem a Földön, amely mindhárom halmazállapotban előfordul.

A víz felületi feszültsége szokatlanul magas, aminek következtében kialakul a kapilláris hatás. Ez segíti a víz feláramlását a növények szárába, a fák törzsébe, a gravitációs hatások ellenére is.

A fotókat Égő Ákos készítette.

Hozzászólások