Városi jelkép vagy csatahelyszín?

Minden ember, aki hallotta Biatorbágy nevét összekapcsolja azt a Viadukttal. Ami egyrészt a „Matuska storynak” másrészt magának az építészeti műnek köszönhető. Alig van Magyarországon, illetve a közeli országokban hasonló építmény. Mi Biatorbágyiak büszkék vagyunk rá!

Nincs is nagyon olyan lakó, aki ne örült volna annak, hogy a városban  kerékpárút épül a Viadukt érintésével. Biatorbágyiként szeretnénk használni a hidat, gyalogosan és kerékpárral, a Szarvasugrás benépesülésével és a Törökbálintra vezető kerékpárút elkészültével erre egyre nagyobb az igény.

Mégis az építkezés a hídnál megakadt, ideiglenes korlát és gödrök teszik nehezen járhatóvá.

Kedves olvasó!

Tudta, hogy a városvezetés az első pillanattól tudta, hogy a kerékpárút véget ér a Viadukt előtt? Hogy le kell majd szállni a kerékpárról és tolni kell a hídon? Így fogadták el a tervet.

Tudta, hogy nem tervezték az évek óta zörgő, hullámos, rosszul rögzített vaslap fedés cseréjét?

A város vezetése ahelyett, hogy megvédte volna városunk jelképét, elfogadta, hogy levágják az eredeti korlátokat, hogy tönkretegyék a kőborítást, és a megépítése óta kiválóan működő csapadékvíz elvezetést. És most, hogy a szakhatóságoktól megkapta a Viadukt az ideiglenes védelmet, most hozzájárulnak egy olyan korlát kialakításhoz, mely teljes mértékben megváltoztatja a megjelenését, a Tervtanácsi döntés alapján oda nem illő oszlopokkal, magasított, az eredetitől teljes mértékben eltérő korláttal.

Kérdéseink:

Miért kell megmagasítani a korlátot, ha kerékpárral hivatalosan nem is szabad rajta áthaladni? Miért nem az eredetihez közelítő, csak magasabb korlátra cserélik?

Miért hagytak jóvá egy olyan korlát átépítést, mely egyéb műszaki megoldásokra, a csapadékvíz elvezetésre is hatással van?

Kinek a dolga megvédeni a lakóhelyünk jelképét, értékeit?

Nem azokat kell hibáztatni, akik megvédik az értékeket, hanem akik hagyják elveszni, tönkre tenni azokat. A felelős állampolgári viselkedésbe beletartozik, hogy felemeljük a szavunkat ha az értékek elvesztését látjuk!

 

 

Hozzászólások