Lépcső készült!

békás-patakpart

De jó lenne lemenni a tóhoz… Szép az idő, sétáljunk egyet! Ki kell próbálni a Vörösmarty utcából induló sétányt, amit nemrég önkéntesek készítettek. A városunkat határoló Biai halastavak sok száz madárnak nyújtanak fészkelő helyet, a halgazdaságnak jövedelmet, a közelben járók számára pedig üdítő látványt.

Sajnos csak kevés helyen közelíthetjük meg a halastavakat, a Békás-patak várárokként választja el lakott területet a tótól, de magát a patakot sem könnyű megtalálni.lepcso Leginkább a Kölcsey utcai Madárlesnél kaphattunk eddig kilátást. Már a Kölcsey utcai építésnél felmerült a gondolat egy patakparti sétány létrehozására (2003). 2009-ben Csíkszentmihályi Gergely barátommal, látványtervekkel fordultunk a Főépítészhez támogatásért, de az ügy elakadt. Nem sokkal később egy mozi üzemi vállalat önkénteseivel lépcsőt építettünk a Békás-patakig a madárlesnél, rendbe raktuk a patakpartot, a cég által felajánlott padot és szemetest helyeztünk ki a Vörösmarty utca közelében. 2013 tavaszán az „Összefogás Építési alap” pályázatára elővettük a meglévő terveket, a támogatás elnyerése után nekiláttunk a megvalósításnak. Az utcabeliek örömmel segítettek a kivitelezésben, volt olyan, amikor több mint tízen szorgoskodtak a lépcsőn. Palacsintával, kakaós tekerccsel, pogácsával, jégrémmel, szörppel, fröccsel, a pályázati önrészt enyhítő anyagiakkal is támogatták munkánkat, így a tervezetthez képest hosszabb lehetett a lépcső, valamint támfalat és korlátot építhettünk az utca szintjén. A régi meredek és csúszós ösvényt csak a bátrabbak választották,most viszont a reméltnél sokkal többen használják! A pihentető sétára vágyókon kívül azok is erre közlekednek, akik gyorsabban akarják elérni a szomszédos Kölcsey utcát. A munkák elkészülte után meglepetésként padot és szemetest is kaptunk a lejáró mellé.

Akik anyagilag hozzájárultak: Biatorbágy Város Önkormányzata, Gasparek Kálmán, Lukács Gyuri és Juda, Osgyányi Vilmos és családja, Tüske Emil, Atzél András, Hargitai Helga, Németh Baján, Varga Attila, Csíkszentmihályi Gergely.

Akik munkával: Németh Baján és a családja, Lukács György és családja, Komáromi Zoltán és gyermekei, Andresz Iván, Zilahi Sándor, Bakati Benjámin, Tüske Emil és családja, Fischer Moni, Simkó Marcsi, Veres Gáspár, Fedor István, Csíkszentmihályi Gergely és családja.

Kiegészítés

Niksz Gyula elkészítette a Kölcsey utca kézzel festett táblájának digitalizálását (ingyen) így most végre ismét látható a helyszínen. Az eredeti fatábla, korhadás miatt károsodott. Csíkszentmihályi Gergely kijavította, most időjárástól védve, a Bajcsy-Zsilinszky utcai oviban, fedett helyen lehet vele találkozni.

 

Hozzászólások