Adventkor a természetben 2020 – második küldetés

Adventi kirándulós játékunk első fordulójára szép számmal kaptunk megfejtéseket! A második fordulóba bekapcsolódhat az is, aki az elsőben nem vett részt. Péntek délutánonkénti feladatkiírásaink alapján keresd fel az adott helyszínt és fotózd le magadat/magatokat a feladványok szerint, gyűjtsd össze a kért információkat. Készíts belőle egy képes összefoglalót és küld el a karola.rethelyi@gmail.com vagy a tuske.emil@gmail.com email címre.

E heti feladvány-túránk címe: Jelöletlen utakon őseink nyomában. A túrához térképeket is mellékelünk, az egyik egy javasolt lehetséges útvonal, ami picit hosszabb, mint 4 Km.

Az útvonal a következő: Indulás az Iharosi focipálya mögül, az Iharosi tábor előtt a kút mellett tudtok parkolni. Végigmentek a völgyön, a végén jobbra tartva haladtok a piros jelzésen egészen addig, míg az irtás után beértek az erdőbe. Ott ismét jobbra fordultok. Kb. 50 m múlva letér a dűlőútról a piros jelzés balra, haladjatok arra, egész a Szily kápolnáig. A kápolnához érve bal kézre indul a sárga jelzésű ösvény, melyből rögtön kiágazik egy út, melynek nincs jele és egy gerincen vezet végig benneteket. A feladat, hogy ezen a szakaszon megkeressétek régi kiránduló út nevezetes pontjait. Konkrétabban egy romot és egy padot. A romhoz a Szily kápolnától kb. 180-200 méter távolságban kell jobbra letérni néhány métert. A pad egy részét ugyan ezen az úton kb. 200 métert tovább haladva, majd enyhén balra letérve kb. 30 méter után találhatjátok. Már csak az egyik lába látszik. Valószínűleg a szemben lévő szikla és völgy látványára hangolhatták ezt a pihenő padot. Hozzá hasonló korú és formájú padokkal Etyeken találkozhatunk, sajnos itt Biatorbágyon, közterületen már nem.  Ez a terület 110-130 évvel ezelőtt kedvelt sétaútvonala volt az Iharosi üdülőtelep vendégei és a Budapestről és környékből idelátogatók számára. A pad után javasolt fokozatosan visszatérni a bal oldalt futó sárga ösvényre. A mi térképünkön úgy értünk ki rá, hogy ott pont hatalmas fák keresztezték az utat, erről fénykép is készült. Rövid emelkedő után balra kanyarodik a sárga jel, egész leértek rajta a völgybe, ahol szemben van veletek a Kőorr szikla. Elindultok felé és a keresztben fekvő fánál ismét eltértek balra a jelöletlen, nagyon szép útvonalú “Hendikep futás” ösvényre. Az ösvény beletorkollik egy sokágú kereszteződésbe, ahol előbb 90 fokban balra, majd enyhén jobbra haladtok tovább és kiértek ismét az iharosi völgybe.

Feladat: készítsetek fényképet a megtalált építmény maradványoknál, vagy a padnál, vagy a Szily kápolnánál  és ha kedvetek van csináljatok magatokról makk figurákat. Több képet is küldhetsz, de a játékban ezek közül csak kettő fog részt venni. Természetesen szívesen vesszük, ha kreativitásod, személyiséged valamilyen módon megjelenik az általad készített anyagban. Ha okostelefonnal rögzíted a kirándulást kérünk, hogy oszd meg velünk az útvonalatok térképét is.

Első küldetés,  és a most is használható térkép

Második adventi hétvége: 2020 december 4 december 6. Szily kápolna környéke. A megoldásokat a harmadik küldetés megjelenéséig (december 11) várjuk. 

A játék részletei:
– Egy résztvevőtől csak az aktuális a feladványnak megfelelő darabszámú képet tekintünk érvényesnek.
– Egy adott kép csak egyszer vehet részt a játékban.
– A fényképeket a következő feladvány közzétételéig el kell küldeni.
– Azonos e-mail címről érkezett fájlokat egy résztvevőtől kapottnak tekintünk. A fényképek elküldésvel hozzájárulsz ahhoz, hogy azokat a játék bemutatásra, népszerűsítésre felhasználhassuk.
– A megadott e-mail címre küldött képek sorszámot kapnak, ezzel vesznek részt a sorsoláson.
– A sorsolást december 27-én tartjuk, a nyerteseket e-mail-ben értesítjük.
– A főnyeremény egy közeli sportáruházban beváltható 10,000 Forint értékű vásárlási utalvány.

A játékot Réthelyi Karola és Tüske Emil készíti.

További információ a helyszínekről a Biatorbágyi Tájvédő Kör egyesület honlapján vagy Facebook oldalán!

Hozzászólások