Adventkor a természetben 2020 – harmadik küldetés

Harmadik feladványunk a december 12-13.-i hétvégére: készíts fényképeket a Nyakaskőről és halastavakról. Nehezítésképpen a Nyakaskövet pontosan szemből (nem lentről, vagy oldalról!) a Biai halastavakat (Szelíd-tó) Biával együtt és fentről kérjük megörökíteni!

A feladathoz ajánlott túránkkal a Szabadság út – Nagy utca szakaszával nagy vihart kavart BUBA (Budapest-Balaton) kerékpárút egy gyönyörű részére invitál Titeket. Bia felől az első dombtetőre feljutva szép időben gyönyörű látvány fogadja az erre haladókat. Sajnos a kerékpárút tervezői nem álmodtak ide pihenőpontot, pedig az emelkedő után megérdemelnénk!

Útvonal javaslatunk a Kálvin térről indul és ide ér vissza, ahol kényelmesen tudtok parkolni. Ha kisgyerekkel, babakocsival mentek szívesebben javasoljuk a Bolha utca eleji parkolást, mert akkor nem kell az etyeki út mellett sétálnotok.

Az útvonal: végigsétáltok a Nagy utcán, az Uray Géza utcán, a Hatház utcánál pedig lekanyarodtok a Békás-patak irányába. Az Etyek felé vezető út mentén a patakon átkelve az első úton balra kanyarodj be (Bolha utca), a villanyoszlopon lévő trafó előtt fordulj jobbra, és a villanypásztort követve (ne fogj vele kezet!!!) haladj a mezőn a Bolha hegy teteje felé.

A villanypásztor végénél előbb balra kanyarodtok, majd a leginkább patanyomok által taposott ösvényen tovább. Egy nagyobb balra kanyar után keresztezni fogtok egy szélesebb utat, (lejebb van térkép is) ekkor haladjatok tovább egyenesen és kb. 20 méter múlva térjetek el jobbra.   Ezen az úton haladva hamarosan újabb kereszteződéshez értek, ahol ismét jobbra kanyarodtok és megint felfelé kell haladnotok. Ekkor már kiértek a bokros területről és bal kézre szántóföld, jobb kézre egy frissen épült betonkerítés látható. A kerítés sarkánál megint jobbra fordultok (Itt sokáig jelfaként egy óriási mezei szilfa élt. Sajnos tüzet raktak alatta és szinte teljesen elpusztult) és végigsétáltok azon az úton, melyről az egyik legszebb kilátás nyílik városunk ezen részére. Az út végén keresztbe áthaladtok az etyeki úton és megérkeztek a kirándulás legszebb kilátó pontjára, ahol a halas tavak szegélyezte Biatorbágy látszik. (Itt több mint 50 fával lett rövidebb az utat védő juharfasor). Ha nem 4 órakor indultok el, akkor még több látszik a városból, de nekem így is nagyon szemet gyönyörködtető volt a kilátás.

Az földút ahol álltok a BUBA út”tükre”, azaz itt fog vezetni hamarosan az aszfaltozott kerékpárút Etyekre és onnan tovább a Balatonra. A földúton visszafelé sétáljatok le Biatorbágyra és miközben lépegettek hazafelé gondoljátok el, hogy itt kora római település romjai vannak a lábatok alatt. A régészek már végeztek a feltárással, a gödröket jórészt már betemették, csak egy-két kemence nyoma látszik még. Ugye tudtak élni ezek a rómaiak? Megtalálták a legszebb helyet, a legszebb kilátást!

Feladat: A harmadik feladványunk a december 12-13.-i hétvégére: készíts fényképeket a Nyakaskőről pontosan szemből (nem lentről, vagy oldalról!) a Biai halastavakat (Szelíd-tó) Biával együtt és fentről kérjük megörökíteni!


A túra hossza a Kálvin tértől kb. 6 km, a Bolha utcától nagyjából 4 km.

Az első és második küldetés. Előző játékok.

A játék részletei:
– Egy résztvevőtől csak az aktuális a feladványnak megfelelő darabszámú képet tekintünk érvényesnek.
– Egy adott kép csak egyszer vehet részt a játékban.
– A fényképeket a következő feladvány közzétételéig el kell küldeni.
– Azonos e-mail címről érkezett fájlokat egy résztvevőtől kapottnak tekintünk. A fényképek elküldésvel hozzájárulsz ahhoz, hogy azokat a játék bemutatásra, népszerűsítésre felhasználhassuk.
– A megadott e-mail címre küldött képek sorszámot kapnak, ezzel vesznek részt a sorsoláson.
– A sorsolást december 27-én tartjuk, a nyerteseket e-mail-ben értesítjük.
– A főnyeremény egy közeli sportáruházban beváltható 10,000 Forint értékű vásárlási utalvány.

A játékot Réthelyi Karola és Tüske Emil készíti.

További információ a helyszínekről a Biatorbágyi Tájvédő Kör egyesület honlapján vagy Facebook oldalán!

Hozzászólások