A GoogleEarth

A GoogleEarth programot a NASA készítette általános Internetes használatra. A program segítségével földünk minden pontja megnézhető – ahogy a fényképező műholdak látják – felülről. Erre a valóságos műholdképre egy kiválasztással rávetíthetők az útvonalak és a települések úthálózatai. Vagy kikapcsolható a műholdkép és csak az úthálózat marad – mint egy térkép. A térképen túl nagyon sok információt is elhelyeztek a felületen. pl. nevezetes helyeket-, hegycsúcsokat stb. jelölnek, és fényképek is láthatók, amelyeket akár magunk is feltehetünk a felületre.

Budapest környezete-, a Budai-hegyek-, és Biatorbágy környezete is viszonylag jó felbontásban látható. Az útvonaltérképek is GoogleEarth alapra készülnek. A programnak van ingyenes-, saját használatra készített változata is – amit az Internetről szabadon letölthető a program honlapjáról. earth.google.com

Sok információ elérhető a következő helyeken: www.gearthblog.com, www.letoltokozpont.hu, hu.wikipedia.org/wiki/Google_Earth

A program telepítésével-, használatával kapcsolatos tudnivalókról bőséges magyar nyelvű információ kereshető az Interneten, amiért itt a telepítéssel nem foglalkozunk. A számítógépre telepített GoogleEarth program alkalmas útvonalak-, nyomvonalak háromdimenziós megjelenítésére is. A terepen való eligazodásban ez nagy segítségünkre lehet. A térkép segítségével magunk is tervezhetünk-, rajzolhatunk útvonalakat, mérhetünk távolságokat, megnézhetjük a domborzati viszonyokat, térben megforgathatjuk a kiszemelt terepet – azt kinyomtathatjuk. Mielőtt másoknak ajánlanánk a valóságban is szükséges tesztelni, mert nem minden útvonal használható, ami a műholdképen annak látszik.

A túraajánlatokban tesztelt útvonalakat-, nyomvonalakat teszünk mások számára is használhatóvá. Ezek a nyomvonalak „kmz” vagy „kml” kiterjesztésű fájlokban tartalmazzák azokat a GPS paramétereket, amely alapján a GoogleEarth program felrajzolja a műholdképre-, vagy térképre azokat. Ha az Interneten kattintunk a fájlra válasszuk az előugró menü megnyitás gombját. Ekkor el kell indulni a gépünkre telepített GoogleEarth alkalmazásnak. Ha nem indul el, akkor válasszuk a mentés lehetőséget. Mentsük a gépünkre a az Internetről a számunkra szüksége nyomvonal fájlt (..…kmz). Két kattintással nyissuk meg, vagy az egérrel húzzuk rá a nyitott GoogleEarth program ablakra. Ezt követően a program a nyomvonal helyére fordítja a földgömböt, és olyan nagyítást állít be automatikusan, hogy az a teljes képernyőn legyen látható. A nyomvonal színét-, vastagságát-, elnevezését stb. tudjuk változtatni. Elmenthetjük azt a programon belül, hogy tetszőleges időpontban ismét megnézhessük. Egyszerre több nyomvonalat is megnyithatunk – akkor ezek együtt láthatók. Érdemes a program használatát megtanulni. Igen nagy segítség bármilyen szabadidős tevékenység tervezésekor. Akár külföldre-, akár belföldre készülünk kirándulni érdemes előbb a GoogleEarth programon megnézni a kiszemelt szálláshelyet-, várost-, vagy régiót. Egyszerű útvonaltervezésre is használható a program.

A programajánlókban mellékelt nyomvonalak valóságos túrák GPS készülékkel történt rögzítései.

Laczkó Sándor

Hozzászólások