Cseppet se bánom, hogy tönkrement a csapadékvíz elvezető árok

árokban

A kövek közötti résekben barnás lé folydogált. Egy gödröcskében összegyűlő vízből vettünk mintát július 7-én kedden, még az országos vihar kitörése előtt, rekkenő hőségben a Madár-forráshoz vezető árokból a Biatorbágyi Polgármesteri hivatal munkatársaival. A minta erősen vizeletszagú volt.

A Füzes-patakig tartó árokrendszer érintett szakasza a volt Rynart telephely alatti támfaltól indul, átbújik a vasúti sínek alatt, majd a Madár-forrásnál végződik, nagyjából 440 méter hosszú. Alsó végének pusztulását 13 éven át a forrás közelében könnyű volt figyelemmel kísérni, a felső rész gyalogosan nehezen megközelíthető, fákkal, bokrokkal benőtt félreeső helyen töredezett szét. Nem tudom, mióta és milyen mennyiségben került szennyvíz jellegű anyag az árokba, mivel az a repedéseken és a hiányzó kövek mélyedéseiben elszivárgott a talajba,

így nem juthatott el olyan nagy mértékben a szennyezés a forrásig (esős időben, a vasúti töltésről lemosódó anyagokkal együtt viszont igen).

Burkolt felületeken nagy mennyiségű csapadékvíz keletkezhet, az iparterületek parkolóiban, a raktárcsarnokok tetején különösen igaz ez. 14 évvel ezelőtt a volt Rynart telephelyek tervezésénél is gondoltak erre, ezért a Füzes-patak irányában elvezető árok készült. Ennek terhelése számítások szerint elérheti a 2000 liter/másodpercet (10 kád vize másodpercenként) kétéves gyakorisággal 15 perces időtartamban. A létesítmény tervei megfeleltek a szakhatóságoknak, bár nem kezelték védendő értékként a forrás (források) környezetét. Sajnos akkoriban nem tudta senki megfelelő erővel felhívni a figyelmet a várható károkra a Madár-forrás közelében.

Az elkészült árokrendszer forrás feletti szakasza pár éven belül tönkrement, így lehetővé vált annak újratervezése, természetvédelmi szempontok figyelembevételével.

Az újratervezés régóta húzódik. Kis-költségűnek, és környezetkímélőnek kell lennie. A beruházás több tízmilliós terheit Biatorbágy város Önkormányzatának kell viselnie, ami nem könnyű a Viadukt alatti körforgalom, óvodaépítés, iskolaépítés mellett…

Korábban egy meghibásodás eredményeként folyt már nagy mennyiségű szennyvíz a forráshoz.  Részt vettünk bizalomkeltő megbeszéléseken is. A végleges megoldásról és a munkák megindulásához szükséges pénz ütemezéséről még nincs információnk.

Néhány témábavágó cikk az elmúlt évekből:

Madár-forrás – 2008

Mit hoz a víz? – 2006

Hogyan veszítsünk el egy forrást? – 2006

Határszemle 2010

Föld napján a környezetünkért – 2012

A következő fotók a mintavétel helyszínein és a Nemo-tónál 2015 április végén készültek.

Hozzászólások