Remény a forrásvölgyben

remény

Valamikor a Rynart nevű cég teherautóinak és raktárainak adott otthont az a telephely, ahonnan a nagy mennyiségben keletkező csapadékvizet Biatorbágy legismertebb forrásához egy széttöredezett árok szállítja.

A Madár-forrás Biatorbágy legismertebb forrása, vízét sokan viszik haza a vezetékes ivóvíz kiegészítőjeként. Kedvelt kiránduló célpont, egy forgalmas turistaútvonal mentén. Megközelíteni egy omladozó lépcsőn lehet, ami egy parkolóból vezet a völgybe, ott egy kb. 40 éve készült beton forrásfoglalásból csordul ki a Madár-forrás vize. A völgyben több vízkibúvás is található, csekély, de állandó vízhozammal. Távolabb a forrás völgye kiszélesedik, az állandó vízutánpótlás miatt vizenyős, láp jellegű, még a hosszabban aszályos időszakokban is. Különleges mikroklímája miatt fontos tényező környezetünkben.

2001-ben mégis a forrás környezetét választották a logisztikai telepeken keletkező csapadékvíz befogadására. Ez kétévenként 15 percnyi időn át akár 2000 liter/másodperc terhelést jelent.

A rosszul kivitelezett árok forrásig tartó szakasza szakértő szerint 80%-ban tönkrement. A forrásnál a kb. négy méter magasságból lezúduló víz gödröt ásott, ereje elég volt ahhoz, hogy a széttöredezett árok több mázsás darabjait elszállítsa és eltemesse, a fák gyökerei alól kimossa a földet.

Egyesületünk minden évben rendszeresen jelezte  a problémát, de annyi figyelmet nem kaptunk, ami bármiféle előrelépés alapja lehetett volna. Most már tönkrement az árok,  javítása nem halasztható.  Felújításhoz tanulmányterv készült, ami sajnos a csapadékvizet még mindig a forráshoz vezette volna, erősebb, kijavított betonárkokban.

Írásos véleményt adtunk le a tanulmánytervvel kapcsolatban. 2014. február huszadikán a Településfejlesztési Bizottság ülésén személyesen is alkalmunk nyílt álláspontunkat megvédeni. A bizottság egyöntetű szavazás után olyan új terv elkészítésére tett javaslatot, ami a forrástól távol tartja a csapadékvizet. Ez a döntés lehetővé teszi, hogy újra természetes környezet alakulhasson ki a völgyben! Az odalátogatók számára még kedvesebbé válhatna a hely, ha egy ügyes terv alapján új lépcső, az elfeledett kőhídon átvezető ösvény, a parkoló mellett kerékpártároló és pihenőhely épülne.

A témához kapcsolódó olvasnivaló innen letölthető.

Egyesületünk beadványa: Vízelveztő rendezés

 

Hozzászólások