Újra megjelentek a hétvégi kerti repülők

Sajnos a jó idő eljövetelével megújultak problémáink, újra megjelentek a hétvégi zajterhelők. A hivatalosan kijelölt terület (még talán a Varsói Haderőknek), amit örökségként hurcolunk magunkkal egy élhető város szempontjából tarthatatlan, de még erre is rákontráznak azok, akik ezt sem hajlandóak betartani.

repülőA 2008. decemberi Biatorbágyi Krónika Hirdetmény részében megjelent „Műrepülés a Pecató fölött” c. cikk abbeli reménnyel töltött el bennünket, hogy változhat valami a műrepülő bemutatókkal kapcsolatban. Bár a cím azt sugallja, mintha ez a zajterhelés csak a pecataviakat érintené, remélhetőleg a Légügyi Igazgatóság irányába a városból származó panaszok is helyt kaptak.

A műrepülő gépek rendszeresen nem a kijelölt légteret használják, bemutatóikat célzottan Biatorbágy város közönségének szánják. A közelmúlt több ilyen eseménye közül kettőt sikerült úgy alátámasztani, hogy a személyes megfigyelésen és tanúsításon kívül fotók is készültek a műrepülést nem szabályszerűen folytatókról. A fotók két helyszínről készültek és a tárgypontok alapján jól behatárolható a repülőgépek helyzete. Az első ilyen repülőgép 2009. március 28-án, szombaton 13.30 időpont körül lett rögzítve. A második gép 2009. április 4.-én, szintén szombaton 11.35- kor hagyta el a területet és repült vissza Budaörsre.

Mivel a légtérben bejelentés köteles minden repülőtevékenység, és erről nyilvántartás is készül, így pontosan lehet tudni ki volt kinn Biatorbágy fölött az adott időpontban. A műrepülést nem szabályszerűen folytatókkal szemben elvileg komoly bírság szabható ki, de a másik szankció mely szerint,” ha a kérdéses légteret folyamatosan nem a vonatkozó jogszabályokban előírtak szerint veszik igénybe – a légtér: a) megszüntethető, b) áthelyezhető” számunkra sokkal vonzóbb, valósabb megoldást eredményezne.

Ha a kedves olvasót is zavarja pihenésében a szabálytalan légi bemutató, próbálja meg fényképpel, videóval dokumentálni, és azt jutassa el a helyi Önkormányzathoz vagy a légügyi hatósághoz.

Tüske Emil és Nánási István megfigyelők

Hozzászólások