Szabadság út és Nagy utca fáinak védelmében!

Elkészültek a Budapest – Balaton kerékpárút (Buba) Biatorbágyon át vezető szakaszának tervei   munkaközi tervei. A régóta várt fejlesztés első üteme Törökbálint felől a Viadukton áthaladva érkezik városunkba, majd a Szent László utca, Vasút utca, Szabadság út, Szentháromság tér, Nagy utca érintésével halad tovább Etyek felé. A nagyobbrészt önálló kétirányú kerékpárút jellemzően 230cm szélességű, a Szabadság úton lefelé haladva a jobb oldalon vezet, lehetőség szerint a jelenleg nyitott vízelvezető árkok felett.

A Szabadság út szélessége több helyen nem teszi lehetővé az utat szegélyező fák (és parkolók) megmaradását. A terveken egyértelműen kivágásra jelöltek az orvosi rendelő közelében élő fák és több a lejjebb levők közül is . Szintén a szűk hely miatt a buszmegállóknál és a Bajcsy Zsilinszky utca felett közös nyomon halad majd a gyalog és kerékpárút.

A Szentháromság tér és a Szily-Fáy kastély között a Nagy utca fái közül szinte mindet kivágják az utca tó felöli oldalán (parkoló sem marad)   kerékpárút fejlesztés érdekében. Az Óvoda köz és Szily-Fáy kastély között szintén közös lesz a gyalog és kerékpárút. 

2018 június 6-án este a házasságkötő teremben megtartott fórumon megismerhettük a több problémával küzdő kerékpárút szakasz legfrissebb munkaközi terveit. A korábbi tervekhez képest az újban több figyelmet fordítottak a fák megtartására. A Nagy utcában történt a legnagyobb változtatás, ott a fák és a parkolók megtartásáért cserébe viszont elválasztás nélküli gyalog és kerékpárút szerepel a rajzokon a Gárdonyi köztől a Szily-Fáy kastélyig, ami viszont nagyon rossz hír a “kerékpáros sztrádán” gyalogosként közlekedők számára. A kalkulált percenkénti kerékpáros adat elég magas.

Ha úgy érzed, hiányoznának a termetes szép fák az út széléről, vagy ha a jelenleg tervezett nyomvonal miatt csorbulhat a gyalogosok biztonsága, kérlek, jelezd a Biatorbágyi Tájvédők Facebook oldalán, vagy a www.biatorbagy.org-on

A cikkhez a Polgármesteri Hivatalban április 20-án és június 6-án megtekintett tervek szolgáltattak alapot.

Hozzászólások