Sétáltunk a Békás-Benta-Bara patak partján

víznapraA víz sok mindent jelenthet számunkra: a tavaszi hóolvadások, vagy az erős nyári esőzések utáni árvizek idején érezhetjük benne rejlő pusztító erőt, felfoghatatlan mennyiségűnek gondolhatjuk földfelszín méretéhez képest, és boldogítónak a Balatonon, vagy egy élményfürdőben pihenve.

A víz valójában sokkal többet jelent ennél. Az élet bölcsője, örök körforgása nélkül nem teremne búza és hiányát pár napnál tovább nem tudnánk elviselni. Sőt, nem csak nekünk embereknek fontos, hanem a környezetünkben élő többi élőlénynek is. A halaknak otthon, a búbos vöcsöknek étterem, a tavirózsának támaszték. Rajtunk is múlik mekkora és milyen minőségű életteret hagyunk számukra. Akarjuk-e feltölteni a nádast, ahol tisztul a víz, fészkelnek a madarak és huhognak az unkák? Szennyezzük-e a talajvizet, a mindenfelé szétdobált szemetünkkel? Tűrjük-e, hogy szennyezett víz kerüljön a Madár-forrás vízgyűjtőjébe?

Az ENSZ 47. Közgyűlése az illetékes dublini és Rio de Janeiro-i konferenciák javaslatára március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, ehhez a mozgalomhoz Magyarország is csatlakozott így 1994-óta, emlékezünk meg e természeti kincsünkről. Márciusi 19-i kirándulásunk célja volt kicsit közelebb kerülni a soknevű Békás-patakhoz és a hozzá kapcsolódó Disznó-lápához, e jeles nap alkalmából.

Menet közben a Kölcsey utcai pihenőnél tesztcsíkokkal egyszerű vízvizsgalatot végeztünk. A patakból vett mintát összehasonlítottuk a az otthonról hozott csap és esővíz mintákkal.

Eredmények: Disznó-lápa Benta-patak Esővíz Csapvíz
Keménység 25 nk 25 nk 0 nk 20 nk
Ph 6,5 7,5 7,0 7,5
Nitrit 0 0 0 0
Hőmérséklet 6,5 c 8,5 c°

A Disznó-lápa patak torkolatához érve Zalavári Sándor A romantikus Bara című írásból idéztem biatorbágyiak számára érdekesebb részeket.

Patakok Biatorbágyon

– Békás-patak (Bara, Benta…)
– Benta-patak (Békás, Körtvélyesi…)
– Hosszúréti-patak
– Füzes-patak
– Papréti-patak (Biai-árok)
– Disznó-lápa

Hozzászólások