Mégsem reménytelen!

szemetszedes

Biatorbágyi fiatalok május 21-én a TeSzedd! Országos szemétgyűjtési akció kertében szorgalmasan szedegették a Gyöngyvirág utcában elhagyott gépkocsialkatrészeket és más háztartási hulladékokat, amikor felfigyeltek egy autóra, melynek hátuljából sorra kerültek elő a szemeteszsákok.

– Biztosan csak keres valamit…
– Kérdezzük meg!Az „Ugye nem a szemetet pakolja ki?” kérdésre gyors elcsomagolás volt a válasz. Sajnos ritkán találkozik az öntudatos szemetelő efféle érdeklődéssel. Talán a „Nem szól érte senki, akkor jó így is!” elv érvényesül, és ezért a lakott területet elhagyva a bokros részeken komoly szemétlerakatokkal találkozhatunk.

A helyzet mégsem olyan rossz, hiszen láthatóan van akarat a változtatásra. A tavalyi földnapi szemétszüreten közel százan vettek részt Biatorbágyon, és az akkor megtisztított Barackvirág utca, Madár-szírt és Nyakas-kő környékének tisztasága azóta csupán pár zsákkal esett vissza. Az idei országosan meghirdetett „TeSzedd!” rendezvényen még többen vettek részt, a gyűjtött mennyiség és a felszabadított terület is nagyobb volt. Remélhetőleg az elért eredményt sokáig élvezhetjük!

A bevont területek a következőek voltak: Madár-forrás és környéke – Biatorbágyi Nagycsaládosok Egyesülete, Biatorbágyi Tájvédő Kör, Katalin-hegy – Aranyalma Kulturális Egyesület, Katalin-hegyi Ingatlantulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete, Iharos erdő – GR Pack és a Biatorbágyi Általános Iskola, Gyöngyvirág utca – Fifike, Bolha-hegy – Biatorbágyi Általános Iskola és Biatorbágy Közbiztonságáért Alapítvány, Kutyahegy – Kutya-hegy Környezetvédő és Fejlesztő Közhasznú Egyesület, Peca-tavi lejáró –  Peca-tó Sporthorgász Egyesület, plusz ott lakók.

Az összeszedet hulladék felét még aznap délután elszállították. Sok terület nem került sorra, (Rédey-kút, közút a Biai-halastavak mellett, Papréti-patak völgye, stb.) illetve csak részeredményeket sikerült elérni, ezért nagy szükség van a folytatásra.

Tüske Emil

Hozzászólások