Kőkereszt a Kutya-hegyen

Néhány kutya-hegyi ingatlantulajdonos tervezi felújítatni a kutya-hegyi Orbán-keresztet, közismertebb nevén a Vörös-keresztet. Köznapi elnevezését vöröses színéről kapta. A szájhagyomány szerint régen a szőlősgazdák Szent Orbán, a szőlészek védőszentjének tiszteletére, köszönetképpen a jó termésért musttal locsolták meg a feszületet.

Utánanéztem a kereszt történetének. A püspöki egyházmegyei látogatások jegyzőkönyveiben folyamatosan találunk róla bejegyzést már az 1800-as évek elejéről. Az első a „Kreitz Simon féle szőlőknél lévő kereszt”-ről szól, mely „valószínűleg a kutya-hegyi kőkereszt. Czipri Antalné szőlője sarkán van.” A későbbi leírásokban már külön a területegységet nem jelölik meg, csupán Kreisz Simonról és örököseikről szólnak. Noha ilyen korai említés van róla, az 1884. évi Bia nagyközség kataszteri térképén külön nem jelölik.

Idővel a széles dűlőút jelentősen leszűkült, elépült. Az 1980-as évek végén a kereszt melletti telek tulajdonosa, mivel garázsának kijárását zavarta, kidöntötte. A Tájvédő Kör tiltakozásai eredményeképpen – egy-két éven belül – újra felállította előbb a talapzatot, később a sérült feszületet is.

A mostani tervezett felújításhoz segítséget várnak a kezdeményezők. Keresnek régi fényképeket, hogy az eredeti állapot megismerhető legyen. Emellett szívesen vesznek minden anyagi felajánlást, mely a kutya-hegyi Orbán-kereszt megszépülését lehetővé teszi.

Horváth Imre

Hozzászólások