Kerékpárutat Biatorbágyra!

Kerékpár BiatorbágyLakossági-kistérségi összefogásban szeretnénk megvalósítani végre egy rendes kerékpárutat, amely Budaörstől Tatáig vezetne, Biatorbágyon keresztül. Ezügyben rendezünk egy biciklis bejárást, amelynek során az érintett települések polgármestereivel is találkoznánk. A bejárás biatorbágyi szakaszára várnánk Minden Kétkerék-kedvelőt Biatorbágyon, április 18-án szerdán délután fél hatkor a Madár (Iharosi) Forrás parkolójában. Gyertek el gyermekeitekkel együtt!

A Budaörs-Tata kerékpáros közlekedési folyosó nyomvonalterve az alábbi:

www.gmap-pedometer.com/?r=850207

Az útvonal
Magyarországon két nemzetközi kerékpáros útvonal, ú.n. EuroVelo halad át. Ezek közül az egyik a Duna völgyét követi. Sajnos ez az útvonal a szigetköztől keletre-délre csak a térképen létezik. Ezért sok kerékpáros turista döntött úgy, hogy délre kanyarodva Tatán megy keresztül, vagy útját itt fejezi be. A Kerékpáros Magyarország programmal nem csak az EuroVelo építése kapott új lendületet, hanem lehetőség van országos jelentőségű közlekedésbiztonsági célú, valamint regionális jelentőségű kerékpárutak építésére is.

Az AlterVelo egy olyan kerékpáros közlekedési folyosó, ami a közlekedésbiztonsági és regionális kerékpáros közlekedési, turisztikai célokon kívül a nemzetközi kerékpáros turizmus céljait is jól kiszolgálja.

A tervezett nyomvonal valahol Almásfüzitő környékén tér le az Euroveloról. Egyik jelentősebb megállója Tata, az egyik már meglévő magyar kerékpáros paradicsom.

Tatától az útvonal nagyjából párhuzamosan fut az 1-es főközlekedési úttal, tehát a GKM közlekedésbiztonsági célú kerékpárutak építésére kiírt pályázatából kiépíthető.

Az útvonal Tatabányán keresztül halad tovább. Innen Óbarok, Bicske, Herceghalom és Biatorbágy következik. Tatabányától Biatorbágyig az útvonal a “régi 1-es” úton halad, ami már ma is alkalmas kerékpáros túrázásra, és a Budavidéki Zöldút hálózat egyik fontos eleme. Biatorbágy után az útvonal eléri a budaörsi kistérséget. A kistérség kerékpárúthálózati koncepciójában (amely alapján a hetekben kezdődik meg a még meg nem épült szakaszok engedélyezési tervének elkészítése) szerepel Biatorbágy-Törökbálint-Budaörs útvonal (ezt szeretnénk úgy pontosítani, hogy a jelenleginél jobban kövesse a Hosszúréti patakot, hiszen az a kistérség egyik turisztikai szempontból kiaknázatlan gyöngyszeme, ráadásul közlekedési szempontból is a legideálisabb nyomvonal). A közlekedési folyosó Budaörsön a repülőtér mellett éri el a budapesti kerékpárúthálózatot, amelyen keresztül a Lágymányosi híd magasságában lehet az EuroVelora visszacsatlakozni.

A túra
A túra szerdán délután 4-kor indul a Millenáris kerékpárpályáról Budapesten. A tervezett állomások:

 • Hely Km Idő
 • Milli 0 16:00
 • Budaörs Vasút/Károly király 14,5 16:48
 • Későknek vonat 16:25-kor Déliből, 16:33-kor Kelenföldről
 • Törökbálint 19 17:07 t
 • Biatorbágy Viadukt 26 17:40 Csatlakozik hozzánk néhány biatorbágyi bringás aktivista
 • Biatorbágy Fő tér 28 17:54 Dr. Palovics Lajos polgármester vár minket
 • Későknek vonat 17:25-kor Déliből, 17:33-kor Kelenföldről
 • Herceghalom 35 18:20 Schnaider László polgármester vár minket
 • Bicske 43 18:49 Szántó János polgármester vár minket
 • Óbarok 48 19:09 Borbíró Mihály polgármester vár minket
 • Tatabánya 67 20:11 szervezés alatt
 • Tata 80 20:55 Horváthy Lóránt alpolgármester megvendégel minket egy üditővel a Kiss panzióban

http://criticalmass.hu/blog/magwas

magwas

Hozzászólások