Hulladékcsökkentés komposztálással

Olvashattuk a Saubermacher cég naptárában, hogy Biatorbágyon ebben az évben is április 20-tól kéthetente keddenként elszállítják a 350 Ft-ért megvásárolható, zsákokba gyűjtött zöldhulladékot. Egy alkalommal térítésmentesen is megszabadulhatunk diófaleveleinktől, vagy egyéb növényi hulladékunktól, időjárástól függően október 31-én, vagy november 20-án.

Mindez nyilvánvalóan drága megoldás, hiszen kéthetenként akár több ezer forintunkba kerülhet, hogy a kertápolással járó nagymennyiségű füvön és lombon túladjunk. Megoldásként felmerülhet a levelek égetése is, ami rendkívül környezetszennyező, növeli a szállópor koncentrációját, mérgek szabadulnak fel, és zavarja a szomszédot – egyre több helyen tilos az avarégetés.

De akkor mihez kezdjünk vele, hogy még pénzt is hozzon? Át kellene térnünk egy környezettudatosabb életszemléletre. A környezetbarát hulladékgazdálkodáson egyébként is érdemes elgondolkodni.

Házi komposztálással drasztikusan csökkenthetjük a hulladékunk mennyiségét és még a zöldhulladék elszállítást is megspórolhatjuk. Amennyiben a háztartásunkban keletkező szerves anyagok jelentős részét komposztáljuk, csökkenthetjük kukánk tartalmát, sőt a szemetesben szokásos kellemetlen szagú rothadást is elkerülhetjük, végeredményként pedig kiváló talajjavító anyagot kaphatunk.

Ami pedig a diófa levél komposztálását illeti a Környezet és Egészségvédelmi Egyesület (SZIKE) szerint (Lásd: www.szike.zpok.hu a közhiedelemmel ellentétben a diólevélben lévő növekedésátló anyagok a komposztálódás során lebomlanak. Tehát nyugodtan eláshatjuk a csatabárdot és a diófa lombját korlátozás nélkül felhasználhatjuk a komposztáláshoz.

További jó tanácsok olvashatók a SZIKE, Környezet és Egészségvédelmi Egyesület, az E-misszió és a HUMUSZ, Hulladék Munkaszövetség honlapokon:
www.e-misszio.hu
www.humusz.hu

Ha a zöldhulladékkal megbirkóztunk, akkor talán a környezettudatosság nevében Önkormányzatunk növelhetné a veszélyes hulladék elszállításának gyakoriságát.

Bradák Rózsa

Hozzászólások