Évbúcsúztató kirándulás 2019

Nagymarost és a szelídgesztenyefákat látogatjuk meg évzáró kirándulásunkkal. December 30-án délelőtt 10-kor találkozunk Nagymaroson, a Rév megállónál. Aki komppal szeretne átmenni 9:45-kor megy Visegrádról, személyenként 450, illetve 370 Ft-ért. gépkocsival  Esztergom-Révkomárom-Zebegény, vagy Budapest felől Vác irányából is lehet érkezni.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

“Egy kellemes 8,4 Km-es túra, faragott kapukkal, szelídgesztenyével, kaptatóval, még több kaptatóval, egy csodálatos panorámával a Hegyes-tetőről a Dunakanyarra, végül betekintéssel a nagymarosi építészet mélységeibe és magasságaiba.

Túránk a Nagymaros-Visegrád vasúti megállótól indul. Az első része nem jelzett turistaúton halad, hanem a Nagymarosi Gesztenyés Tanösvényt követi, annak jelzéseire hagyatkozva, amely dizájnjában eredeti ugyan, de közben gyakran elbizonytalanodhatunk, hogy mégis merre vezet tovább.

Utunkat végigkíséri a Dunakanyar látványa, a visegrádi vár, a legváratlanabb helyeken elénk táruló panoráma. A túra második része, immár túl az első nagy és nem egy meredek szakaszon, a Köves-mezőnél éri el az Országos Kéktúrát, amelynek mentén a továbbiakban haladunk egészen vissza Nagymarosig. Sétánk tulajdonképpeni célja az 1938–39-ben épült, bástyát formázó Julianus barát-torony. A tetejéről nem teljes a körpanoráma, mert a Szent Mihály-hegy kitakarja a Dömösi-szorost, de ez csak még érdekesebbé teszi, hogy keletre és nyugatra is csak egy Duna-ív látszik. Innen az út folyamatosan lejt eleinte a gerincen, majd tovább a Templom-völgyben, melynek vége a nagymarosi Diófa utca. Ezen végighaladva érjük el a vasúti megállót.”

 

Hozzászólások