BuBa és az élhető Biatorbágy

Egy évet csúszik, de azért közelít a Budapest-Balaton kerékpárút biatorbágyi szakaszának kivitelezése. 2018. június 6-án a nagy lakossági érdeklődésnek köszönhetően városunk vezetése fórumot hívott össze, ahol kivetített munkaközi terveket tekinthettünk meg a Szabadság út és Nagy utca nyomvonalon építendő kerékpáros beruházásról. A fórumok megszokott létszámához képest kiemelkedő jelenléttel képviseltették magukat a biatorbágyi lakosok és vállalkozók. Általuk szinte teljesen egyöntetű vélemény fogalmazódott meg a nyomvonal újratervezésének szükségességéről. Azóta augusztusban a Völgyhíd TV  kisfilmjéből tudhattuk meg, hogy városunk vezetése nem kívánja módosíttatni az eddigi nyomvonalat. Megismerhető hivatalos rajzok és látványtervek hiányában leginkább a közeli Budaörsön létesített kerékpárút bemutatásával tudjuk érzékeltetni, a jelenlegi információk alapján nagyjából mire is számíthatunk majd.

A megismert BuBa kerékpárút biatorbágyi tervrajzai és a Budaörsön készített kerékpárút megoldásai nagyon sok egyezést mutatnak. Budaörsön 300 centiméteresnek mérhető a közös gyalog és kerékpárút a Baross Gábor utcában, nálunk legutóbb 270 centiméteresben gondolkodtak a tervezők.  A Szabadság út-Nagy utca vonalon nagyjából  1/3 részben kell majd együtt közlekedni a kerékpárosoknak a gyalogosokkal. Érdemes elképzelni, milyen utcaképet adhat egy hasonló paraméterekkel tervezett kerékpárút, és milyen lesz azt majd gyalogosként, kerékpárosként használni.

A jelenlegi nyomvonalat támogató érvek közül a vállalkozások várható fejlődése, a biatorbágyi kerékpáros “gerincút” kiépítése hangzott el legtöbbször.

Pedig Biatorbágy főutcája jelenleg is, Buba nélkül is fejlődik. Forgalmas, kisvárosias csomópontok jöttek létre az Andrész cukrászda, a K&H Bank környékén, újraéled településközpontként a Szentháromság tér, és Buba nélkül is várható ezek összekapcsolódása. Az érv, hogy a Buba szükséges a vállalkozások fellendüléséhez, erősen kétséges. A járdák, parkolók, parkosítások fejlesztése ezeken a területeken minimálisnak mondható, pedig jobbat érdemelnénk. A Buba ezekben a témákban nem segít, hiszen az egy kerékpárút centrikus beruházás. A budaörsihez hasonló kerékpárút létesítése a Szabadság úton és a Nagy utcában az értékes fák elvesztésével együtt a falusiasság irányába vezetné városunkat. Inkább rontaná a vállalkozók lehetőségeit (egy szép utcakép vonzóbbá teszi a várost, míg egy belekalapált kerékpárút lehangoló képet ad), talán pont ezért a jelenleg működő vállalkozások nem rajonganak a Buba-ért. A Nagy utcában és a Szabadság úton több jelenleg működő vállalkozást károsan érint a kerékpárút létesítése (gazdabolt, gumis, szódás), vajon mikor kompenzálja ezt a veszteséget a főleg idényszerűen használt Buba?

Most is használják a járdát kerékpározásra a Szabadság úton, volt már ebből baleset is, de helybeliekről volt szó, kevesen vannak és csak kicsit zavaró a jelenlétük. A Buba kerékpárosai sokan lesznek az év felében, jórészt csapatokban fognak közlekedni, oldaltáskákkal felszerelt bringákon, ami más, mint a néhány helyi kerékpáros.

A tervezők akár 20 kerékpárost is el tudnak képzelni percenként a kerékpárúton, ami nagyon sok! Ennek a forgalomnak fele is nem csak zavaró, hanem nagyon veszélyes tud lenni a kritikus helyeken, a buszmegállóknál, a József Atilla utcánál, a Kastély ABC-nél, az orvosi rendelőnél, a Katolikus templomnál, stb…

Akik a Szabadság úti nyomvonalat támogatják, fontosabbnak tartják a Szabadság út egyik oldalának csapadékvíz rendezését a közlekedők biztonságánál, egy valóban értékes városképnél, egy komfortos főutca víziójánál, ahol kényelmes, széles járdán akár két babakocsi is elfér egymással szemben, élmény sétálgatni és nem a hátulról közeledő kerékpárost kell lesni. Hiába van hirdetve az ujjá születés, a budaörsi képeket nézve kevés szépet lehet beleképzelni a projektbe. A kerékpárút építés érdekei miatt parkolók szűnnek meg, fákat vágnak ki, parkosításról nincs hír, a gyalogos közlekedés nem lesz komfortosabb, vállalkozás élénkülés Buba nélkül is lesz az eddigi folyamatok alapján.

A kerékpárút meghatározza majd a városképet. A Szabadság út jobb oldalán nem lesz hova kirakni szabályosan a kávézó asztalait, hiányozni fognak a fák, de a gyalogosok és a közlekedők biztonságát alig fogja befolyásolni, amíg csak néhány kerékpáros használja a Buba-t. Nagyon fontos szempont a kerékpáros és gyalogos forgalom mennyisége. A Buba azért készül, hogy legyenek használói. Ha a helyi kerékpáros forgalomhoz hozzáadjuk a Balaton (Etyek) felé igyekvők számát, már nem olyan ideális a helyzet. Konfliktusokra és balesetekre lehet számítani. Hogyan lehet majd feloldani a gyalogos-kerékpáros feszültséget? Esetleg a nagy nyomás miatt, akkor már saját forrásból (vagy más fejlesztés helyett erre pályázva), új nyomvonalon újra kell építenie a biatorbágyi Buba szakaszt? Esetleg átalakítani a már meglévőt?

Több alternatív útvonal javaslatot is megismerhettünk.

– Az irányhelyes sávok létesítése a Szabadság út forgalma mellett (több mint 10.000/nap) és a keskeny sávok miatt csak a jelenlegi autóforgalmi sávok átépítésével, valójában a Szabadság út jelentős átalakításával volna lehetséges. Sajnos kétséges, hogy a költségekre lehetne fedezetet találni, az amatőr kerékpárosok nem szívesen használnák.

– Fő tér, Petőfi (vagy Bethlen) – József Attila – Hunyadi – Holcer köz – Vörösmarty – Rákóczi – Nagy utca útvonal. Vállalkozások kaphatnának több lehetőséget a feltörekvő utcákban (Petőfi), a fontosabb szolgáltatók felé irányjelző táblák mutatnának. A városvezetésnek nem szabad elfogadnia a “csak felfestős” kijelölést, biztosan lehet találni a biztonsághoz és az itt lakók elfogadásához szükséges fejlesztési pontokat. Problémás a Hunyadi utca meredeksége (aki ezt nem bírja, nem jut át Etyekre sem) a Rákóczi utca forgalma, a Holcer köz szűkössége. Jobb, mint a Szabadság út, de nem az igazi

Frissítés! 2022 június 14

A már megépült Budapest-Balaton kerékpárút biatorbágyi szakaszainak összekötésére ez a nyomvonal lett ideiglenesen kijelölve, a végleges Eurovelo útvonal megépítéséig:

– Szabadság út – Kolozsvári – Géza fejedelem – Sándor köz – Sándor utca – Kálvin tér – Nagy utca. A Sándor köz szűk és meredek (aki ezt nem bírja, nem jut át Etyekre sem), kockázatos átkelés a Kálvin téren. Jobb, mint a Szabadság út, de nem az igazi.

– Gizella – Forrás utca – Turista út – Füzes patakpart – Benta-patakpart. A Gizella utca annyira keskeny, hogy csak alibi járda fér el, felfelé egyirányúsítva talán alkalmas lehet… A Forrás utca szintén keskeny, de bővíthető, nagyon szép környezet!! Turista út keskeny, a Szarvas-hegy és a Kutya-hegy feltáró útja ezért forgalmas, a szélesítés és útburkolás után még forgalmasabb lesz. A jelenlegi adottságok ezen a szakaszon nagyon rosszak. Madárszirt alatt jó kapcsolat a Tanösvénnyel, (szép környezet!) Fontos a biztonságos csomópont kialakítás a Sóskút felé vezető úton, híd szükséges a Füzes-patak felett.

Frissítés! 2022 június 14

Erre az útvonalra engedélyezési terv készült. Ha a június 26-ra kitűzött népszavazáson győznek az igenek, nagy valószínűség szerint ezen a nyomvonalon valósulhat meg a Budapest – Balaton kerékpárút hiányzó szakasza Biatorbágyon:

– Viadukt töltésoldal a vizsgaállomással szemben – Határkereszt sétány – Patak utca – innen vagy fel a Kolozsvári irányába, és mint kettővel előbb, vagy lent a Füzes-patak mellett a szennyvíztisztító felé. Utána mint előbb. Patak utca komoly kihívás, de előbb-utóbb meg kell oldani. Ha lent haladunk a Füzessel, rendezetlen telekviszonyok vannak, ha fent, akkor Sándor utcai problémák. Itt is jó kapcsolat teremthető a létesítendő tanösvénnyel (Pannon-tenger kincsei). Füzes híd nem kell.

– A többi javaslat nagyobb kerülőket jelent.

Az alternatív útvonalak megvalósítása nem egyszerű, de választásuk esetén nem megy tönkre a város főútvonala “városközpontja”. Megmarad a lehetőség egy értékesebb fejlesztésre, ami tényleg jobbá teszi a Szabadság utat és a Nagy utcát. Más nyomvonalon is lehet találni fejleszthető (beruházást igénylő) területet. A Buba turisztikai célú felhasználói jórészt átutazók lesznek, a tőlük várható plusz fogyasztás csekély vigaszt nyújt Szabadság út – Nagy utca átépítésért cserébe. A természeti értékeink felmutatása lehet, hogy emlékezetesebb lenne számukra, mint a túlzsúfolt Szabadság utunk élménye.

Cikk Buba témában

Frissítés 2022 június 14

Egy aláírásgyűjtési kezdeményezésnek köszönhetően közlekedésbiztonsági vizsgálat készült és ügydöntő népszavazás lett kiírva a témában.

Bővebb információk itt.

Hozzászólások