A Biatorbágyi Tájvédő Egyesületről

A Biatorbágyi Tájvédő Kört 1989-ben alapította, a faluban élő emberek egy kisebb csoportja azzal a céllal, hogy a helyi természeti és épített értékeket megóvják.

Biatorbágy fejlődése az utóbbi pár évben nagy lendületet vett, mely új problémákat hozott a felszínre.

A közben egyesületté alakult Tájvédő Kör új tagokat toborzott és a falu felgyorsult fejlődéséhez igazította célkitűzéseit és programjait.

Az egyesület céljai között már nem csak az értékek megóvása szerepel, hanem azok megismertetése is a község lakóival. Szeretnénk felhívni a figyelmet pusztuló értékeinkre, az ember és az őt befogadó környezet közötti kapcsolat fontosságára. Ahhoz hogy ezt elérhessük, fontos megismerni környezetünket, állatokat, növényeket, azokat a dolgokat, melyek körbe vesznek bennünket, amikkel együtt kell élnünk. Nem szabad elszakadnunk a körülvevő természettől és a jelenünkre, jövőnkre is kiható múltunktól.

Fontos lenne tudni, hogy mi a története azoknak az épületeknek, tárgyaknak, amik között élünk. Érdekes története lehet egy pincének. Sokat elárulhat elődeink gazdálkodásáról, ízléséről, hétköznapjairól, ha megnézünk egy-egy régi házat.

A Csillag utca vagy a Dobó köz hangulata, a Csokonai utca terméskő útburkolata, az Ürge-hegy présházai egy olyan korba visznek vissza bennünket, ahol az embereknek közvetlen kapcsolata volt a természettel és tisztelték azt. Szép hidakat emeltek, rengeteg bort termeltek, helyben bányászott kövekből készítettek ablakkeretet, kapuoszlopot, állatitatót, kútkávát, útburkolatot, sírkövet és egyéb tárgyakat.

Biatorbágyra és környezetére az itt lakóknak kell vigyázniuk!

Várjuk mindazok jelentkezését, akik egyetértenek célkitűzéseinkkel, és szívesen részt vennének egyesületünk munkájában.


Biatorbágyhoz kapcsolódó honlapok


Biatorbágyi egyesületek és szervezetek

Hozzászólások