Tavasszal a temetőben

Régóta elhanyagolt területek sorsának jobbra fordítása fontos célkitűzésünk. 2023-ban az ősi Bia központjához közeli elhagyatott zsidó temetőt és környezetét szeretnénk rendezni, amihez önkéntesek segítségét várjuk április 1-jén 9 órától a Dobó köz szántó felöli végén. A feladat szemétszedés, bozótírtás, bálványfa csemeték kivágása, minimális tereprendezés. Kedvenc szerszámaidat elhozhatod magaddal.

A temetőről

A helyi zsidó közösség Zsámbékon temette el halottjait, egészen a XIX. század végéig, ekkor vásárolhattak egy kb. 750 négyszögöles területet a falu szélén saját temetőjük számára. Pontos nyilvántartásunk nincs arról, hogy a kb. 50-70 lelkes közösségből 1944 májusáig hányan találták itt meg „örök” nyughelyüket. 1958-ban a Schultheisz család egyik túlélője kérvényezte a biai zsidó temetőben eltemetettek kihantolását, Kozma utcai temetőbe való átszállítását. A kérés teljesítésének dokumentációja még nem ismert, de a Kozma utcai temetőben három síron több áttemetett nevét megtalálhatjuk. A családnevek egyeztetése és a számok alapján nem lehetett teljes a kihantolás.

A temető sírköveinek túlnyomó részét elvitték, az alsó részre szemetet és sittet hordtak. 2017-ben Tótpál Judit szervezésében egy kis rész meg lett tisztítva. Akkor kb. 20 sírhely volt felismerhető.

A biai zsidókról

Bián a Tópart utca és Rákóczi utca sarkán lévő dombocska a „Zsidó domb” elnevezést kapta a környezetében kialakuló közösségről. A Herceghalom felé vezető út erős duplakanyarja őrzi a helyi Schultheisz család nevét. Az Óvoda köz sarkán hamarosan összedől az egykor rabbilakásként is használt épület, a mögötte lévő imaházat viszont már csupán egy képeslap sarkában található kis részletből képzelhetjük el. Kevés emlék maradt ránk a XX. század eleji Bia életében szerepet játszó helyi Krammer, Schultheis, Gansl, Gonda, Mindthberg, Weidlinger, Berger, Szabó, Grünfeld, Fisch, Gottlieb családról.

Szeretnénk minél színesebb, minél pontosabb képet kapnia a város múltjáról, amihez nagy segítséget adhatnának régi történetek, képek, képeslapok, levelek, ezért várunk minden kisebb vagy nagyobb információ morzsát a tajvedokor@gmail.com-ra!

 

Köszönjük az emlékek megtalálásához nyújtott segítséget Volenszky Paulának,  Nánási-Kézdy Tamásnak, Kovács Krisztinának és Tótpál Juditnak!

 

Leírás a temetőről a Biatorbágyi Értéktár honlapján

Adatok Gazda Anikó gyűjtésében

 

Hozzászólások