Gátörzés

Szerda délután értesítést kaptam, hogy vízleeresztés történik a TSZ utáni nádasból. A rendőrség szemléje után földdel rakott zsákokkal zártuk el a víz útját, megakadályozva a Schultheisz kanyaron belüli nádas további lecsapolását.

Miért volt erre szükség?

A munkagéppel átszakított földpart (szakszerűen: depónia) eddig biztosította a nagyjából 50.000 m2 kiterjedésű nádas vízborítottságát. A nádas védett és fokozottan védett madár és hüllőfajok számára biztosít élőhelyet. A vízszint csökkentése a nádasban fészkelő madarakat a lerakott tojások elhagyására kényszerítheti, ottmaradásuk esetén pedig a védtelenné válnak a kiszárított nádasban a ragadozókkal szemben. A hüllők számára is végzetes lehet az élőhelyük kiszáradása. A Disznó-lápába vezetett több mint ezer m3 víz jelentősen csökkentette nádas vízszintjét, az itt élő állatok védelmében szükség volt a mihamarabbi beavatkozásra, a leeresztő árok betemetésére.

Mi történt eddig?

A terület tulajdonosának évek óta szándéka a nádas felszámolása a beépíthetőség érdekében. 2016-ban már írtunk a nádas földfeltöltéséről, ezután 2020-ban újabb feltöltéssel, a nádast keresztbevágó gáttal próbálták a terület kiszáradását előidézni. Biatorbágy város a hétvégén végzett munkákat hivatali időben hétfőn reggel leállíttatta. 2020 áprilisától változtatási tilalmat jegyzett be a területre. A tulajdonost jogi eljárásban kötelezték az eredeti állapot helyreállítására, amit nem teljesített. A Biatorbágyi Tájvédő Kör kezdeményezte Biatorbágy Város Képviselő testületénél helyi természeti védelem alá helyezését. Az egyesület által beadott dokumentáció tartalmazta a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület szakértőinek felméréseit és ajánlásait. A témát egyszer vette napirendre a képviselő testület szakbizottsága, majd a döntést elhalasztotta. Az utóbbi egy évben nem sikerült elérni, hogy a bizottság újra napirendre vegye a témát, és a testület tárgyalhassa a terület védettségét. A Disznólápa-patakot vízjogi engedély alapján 2022-ben kikotorták („mederrehabilitáció”). 2023 április 26-án a nádas lecsapolása miatt a DINPI feljelentést tett, a rendőrségi szemle után a kimarkolt árkokat önkéntesek elzárták. 27-én a Városgondnokság földmunkagéppel visszaállította a depónia eredeti formáját. A földpart (depónia) átvágása önkormányzati tulajdonban lévő területen történt. Csütörtökön a képviselő testület napirendjére vette a nádas védelmének témáját, az ígéretes kezdés után mégsem született érdemi döntés 🙁

https://onkormanyzati.tv/stream/biatorbagy?fbclid=IwAR1-OweFsw-0ASEm7pvzWz77WRT8g_W7VCJwwEs3cLrC9mXb0fYtnMIC5vU

10.20 perctől

Milyen védettséget élvez ez a vizes élőhely?

A Disznólápa-patak érintett szakasza (kb. 6 méter szélességben és 270 méter hosszon) ökológiai folyosó. Hivatalosan a védett és a fokozottan védett állatok és élőhelyük védelmet élvez, de a nádasunkra még nincs bejegyzett természeti védelem.

Beszámoló:

https://mediakft.hu/2023/04/27/biatorbagy-1perces-23-04-27-volgyhid-tv/

Hozzászólások