Miért érdemes fákat ültetni a városba?

A fák ősidők óta nagy jelentőséggel bírnak az életünkben, nélkülözhetetlenek a földi élet körforgásában, nekik köszönhető, hogy az általunk kilélegzett szén-dioxid oxigénné alakul. A hétköznapokban mégsem figyelünk rájuk, pedig sok szempontból hasznosak nekünk.

Képzeljük el valamelyik biatorbágyi utcát, ahol mindkét oldalon szép, nagy fák vannak, pl. a Diófa utcát. Ezek az utcák nem a modern házak, csillogó autók vagy egyenes járdák miatt tetszenek nekünk, hanem a fák generációkat tükröző hangulata és zöld lombozatuk által nyújtott biztonságérzet miatt. Vajon miért szeretnek az emberek fásított utcákban lakni, miért drágábbak ott az ingatlanok?

Az első városi parkok létrehozása óta a tájépítészek tudják, hogy a zöld területek javítják a városlakók életminőségét. A fák méretük és hatalmas lombozatuk révén javítják a település klímáját. Leveleiken át folyamatosan párologtatnak, így a száraz városi levegőt kellemesen páradússá teszik. Gyengítik a széljárást, megkötik a port, árnyékot adnak, és ezzel nyári hőségben a burkolt felületek túlmelegedését és a talaj kiszáradását is gátolják. Kánikulában, a sűrűn ültetett fák alatt 7-10 fokkal is kevesebb lehet, mint a napon.

Az egybefüggő zöldfelületek és az utcai sorfák csökkentik a zajszennyezést is, levélfelületeikkel visszaverik és elnyelik a hangokat. Lombjuk kellemesen suhogó hangja elnyomja a város zaját, és jó hatással van a közérzetünkre. Településeink rideg egyeneseit, derékszögeit, szürkeségét megtörik szabálytalan lombkoronájukkal, frissességet hoznak lakókörnyezetünkbe. A zöld környezetben élők pedig bizonyítottan stresszmentesebb, egészségesebb életet élhetnek.

A zöldterületeken az emberek ki tudnak kapcsolódni, ha nyugalomra és csendre van szükségük, sportolhatnak, sétálnak egy jót. A fák és a bokrok közötti játék segíti a gyermekek fejlődését és az egészségét. A természetközeliség okán könnyebben kialakul bennük a felelősségtudat a környezetük iránt. Ha korán megismerik a zöld környezetet, akkor valószínűbb, hogy életük későbbi szakaszában is gondoskodni fognak a természeti értékeinkről.

Fontos a zöldterület közelesége. Ha csak a városon túl van erdő, természet, akkor az nem csábítja annyira a lakosokat a mindennapi sétákhoz, kikapcsolódáshoz. Zöld közterületeken lehetőségük van az embereknek találkozni, szociális életüket felpezsdíteni, az időt nagyobb kiadások nélkül együtt tölteni. A közparkok mindenki  számára nyitottak, és jelentős szerepük van a közösség életében is, ezért fontos úgy tervezni őket, hogy minden generáció számára vonzóak legyenek.

Mire lehet a fentiekből következtetni? Nagyon fontos, hogy minél több növényzet, fa legyen a városon belül. Biatorbágy már nem az a régi falu, ahol mindenki ki tud menni a saját kertjébe. Egy jó településnek fontos, hogy minél több fa legyen az utcákban, legyenek nagyobb közterületi parkok, zölddel teli játszóterek. Nagy jelentősége van a zöldfelületeknek a kereszteződéseknél is, vagy a házak között, ahol le lehet ülni egy padra a fa árnyékában, beszélgetni az ismerősökkel. Ilyen apró zöld foltok varázsolnak a városunkból otthont. Érdemes erre gondolni, ha új utcák tervezéséről van szó, vagy ha a közterületeken fákat tervezünk kivágni. Nem csak a rovaroknak és a madaraknak – hanem legfőképp nekünk fognak hiányozni.

Biatorbágyon a 2021 őszi faültetéssel – amikor a Katolikus Temetőnél a FANUC Kft. segítségével 50 fát és cserjét ültettünk el – egy addig rendezetlen területen városunk egy új, zöld parkosított kapuját hoztuk létre. A mi kezünkben van, hogyan fog otthonunk kinézni. Minden utcában van olyan szabad hely, ahol el lehet egy új bokrot vagy fát ültetni. Amikor fákat ültetünk, “befektetésünk” túlmutat a saját életünkön. A jövőbe vetett hitünket jelképezi.

Ültessünk idén is sok fát, tegyük zöldebbé együtt városunkat!

14 ezer FA Biatorbágy

Hozzászólások