Adventkor a természetben 2023 – Harmadik küldetés

Könnyen teljesíthető feladatot kerestünk az elmúlt hetek csapadékos időjárására való tekintettel, az élmény reméljük mégis maradandó lesz.

A kirándulás a Rákóczi utca – Nagy utca kereszteződéséből indul, hossza kb. 2,5 km, a nagyobb kihívást keresőknek kb. 7 km.

Indulj el a Bubán Etyek felé, folytasd utadat a Békás patak felett a hídon, kapaszkodj fel az első dombtetőre, ahol gyönyörű kilátásban lehet részed! Ha ennyi neked elég, akkor visszatérhetsz a kiinduló pontra. Ha maradt benned még energia, akkor sétálj le a Bubán a következő völgybe, a Papréti-patak felett átkelve fordulj jobbra, a patakkal együtt haladj el a Biai-halastavakig, innen térj vissza a már ismert úton a kezdőpontra.

Feladat: Küldj el nekünk a kiránduláson készített képeidből hatot!

Tudtad?

  • Az első dombtetőre kapaszkodva régi római település kemencéi felett vezetett az utad. A Buba földmunkái közben falmaradványok és tűzhelyek kerületek napvilágra.
  • A dombtető közelében földvár nyomait lehetett azonosítani légifotók segítségével
  • A dombtetőn lévő „Buba kilátó” alatt elterülő halastavak elődjét „Szelid-tónak” hívták. A XIX század elejére természetes folyamatoknak köszönhetően szabad vízfelülete lecsökkent, ezért lecsapolták. Több mint száz év pihenő után az 1920-as években kezdték el újra felduzzasztani itt a Békás (Bara, Benta), Kígyós, Disznólápa, Papréti (Biai-árok)-patak vízét, kialakítva a közel 200 hektáros tórendszert.
  • Az Etyekről indult kezdeményezést folytatva 2005-ben lettek elültetve a Biatorbágyi Családfasor első platánfái. Több mint száz család, vállalkozók és civil szervezetek munkájának eredményeként létrejött fasorban közel 400 darab platánfa nyújt árnyékot az erre haladóknak

Szabályzat itt

Jó utat kívánunk!

Karola és Emil

Hozzászólások