Víz Világnapi túra 2017

Víz Világnapi túra 2017Évek óta rendszeresen a tavaszváró Víz világnapi sétánkkal a hétköznapokból kiemelkedve egy kicsit a természet felé fordultunk. Az idei séta is jó alkalom volt arra, hogy rácsodálkozzunk az életünket folyamatosan kísérő elemre, a vízre. Hiszen rejtve jelen van a leheletünkben, fejünk felett a felhőkben, lábunk alatt a talajban. Lehet szilárd kocka az italunkban, egy könnycsepp, vagy forró gőz a mozdonyban, esetleg csobogó patak a fák alatt. De lehet árvíz is, ami elönti a házakat, makacs belvízfolt a földeken, ahol nem terem semmi, vagy mocsár ahol burjánzik az élet és menedéket talál az unka és a tücsökmadár.

Épít vagy rombol? Delta, vagy tölcsértorkolat? Pozitív – negatív, ezek az ember által meghatározott fogalmak, a természetben nehezen használhatóak, legtöbbször csak úgy, hogy a saját céljainkhoz viszonyítunk. Még nehezebb a helyzet, ha azt kell megítélni, hogy folyamatosan megújuló végtelen mennyiségű őserőről van szó, vagy esetleg egy tőlünk (emberektől) függő fogyásban levő sérülékeny tiszta anyagról.

Némo-tó

A Füzes-patak partjáról, a Viadukt alól induló sétánk első állomása a Némo-tó volt, ahol nádas terjedése és a vízfelület csökkenése is jelezte a víz mederfeltöltő munkáját. Ott jártunkkor nemcsak a túlfolyón, hanem a duzzasztó gát repedésén is távozott a víz a tóból. Eső idején a tó fölötti völgybe harap az iparterületekről származó csapadékvíz, majd a tóba érkezve lelassul és larakja hordalékát. Ha nem változik a helyzet, néhány év is elég lehet ahhoz, hogy eltünjön a szabad vízfelület a Nemo-tóról.

Madár-forrás

A Madár-forrásnál a 15 éve idevezetett, lezúduló csapadékvíz látványosan átformálta a források környezetét. Lebontotta a kövezett árkot, mély gödröt ásott a befoglalt forrás mellé, ahol újabb források erednek. 2016 februárjában a medréből kilépő csapadékvíz elöntötte a szomszédos rétet, a források feletti talajréteg telítődött nedvességgel és egy része lecsúszott a völgybe, az odavezető lépcsővel együtt. A kirakott szalagokat azóta megszaggatta a szél, valaki ásóval gödröket mélyített a földbe lépcsőnek. A Polgármesteri hivatalban érdeklődtem a forrásvíz minőségével kapcsolatban, választ írásban ígértek, amit a cikk megjelenéséig nem kaptam meg. Képek a helyszínről

Keserű-kút

A Keserű-kút házának romjainál a hozzá kapcsolódó történeteket idéztük fel. A Szarvas-hegy teteje felé haladva a hajdan volt üdülőtelepet és vadászházat próbáltuk elképzelni a ránk maradt fényképek alapján. Helyben, csupán egy nagyméretű, lefedett kút, egy pompás szelídgesztenyefa és a foltokban előtűnő terméskő útburkolat sejteti a XIX. század végi életet az erdőben.

Madárszírt

A Madárszírt tövében, kalácsos pihenő mellett kitöltött kérdőívek szerint Biatorbágy legismertebb patakjai holtversenyben a Füzes, Békás, Benta patakok, ezután következik a Disznó-lápa, Hosszúréti-patak, és a Papréti patak. A Biatorbágyi forrásoknál a sorrend Madár-forrás, Czöndör-kút, Korpa-kút volt.

Mindannyian tehetünk vizeink védelméért!

A legegyszerűbb, ha kevésbé pazarlóan használjuk az ivóvizet a háztartásban, ha visszafogott tisztítószer használattal segítünk a csatornahálózatba juttatott szennyvíz tisztításában. Összegyűjthetjük az esővizet és ahol lehet, azt használjuk ne a tiszta ivóvizet. Így nem csak az ivóvízkészletet kíméljük, hanem lehetőséget adunk az esővíznek a talajba szivárgásra, a kiépített eszközökön való gyors elvezetés helyett.

Térkép a túráról

Térkép Biatorbágy vizeiről

Megoldások

Patakok

–        Hosszúréti-patak (forrása az Alpine közelében, törökbálinti tóba folyik, majd a Dunáig folytatódik)

–        Füzes-patak (forrása Pátyon)

–        Békás-patak (forrása Tinnye)

–        Benta-patak, a Békás patak folytatása a halastavaktól

–        Disznó-lápa (forrása a Sasfészek-tó, volt Száraz-tó) részben, aszályos hónapokban kiszáradhat

–        Papréti-patak (Etyeken ered) részben, aszályos hónapokban kiszáradhat

–        + 1 Kígyós-patak (Herceghalom felől ömlik a Békás-patakba)

–        +1 a Madár-forrásból eredő „csermely”, ami a Nemo-tóba, majd a Füzes-patakba ömlik (állandó)

 

Források

–        Madár-forrás (ok)

–        Kis-forrás (Torbágyi katolikus templom alatti forrásokból a megmaradt)

–        Korpa-kút (Bolha-hegy alatt)

–        Hosszúréti-patak forrása (Alpine felett)

–        + Bányajji-kút

–        + Czöndör-kút

–        + Ürge-hegy alatti kút

–        + Hármas forrás, Disznó-lápa, stb…

Hozzászólások