Vargabetű

Az elmúlt év decembere óta egyre többen keresnek meg egy kerítés miatt. Kedvelt kirándulóhelyünkhöz vezető út lett pár száz méterrel hosszabb az Iharosban, a Madár forrástól (Iharosi, Édesvíz) a Kőorr felé vezető piros jelzésű turistaösvényt egy birtok körbekerítése miatt zárták le. A tulajdonos megpróbálta kompenzálni az építést, de a kárpótlásként kijelölt kerülő utak egyike 30 méter magas dombra visz, a másik meredek partfalú vízmosást keresztez… Nem lehet szó nélkül belenyugodni abba, ha valami jó elmúlik, erre való például egy jegyzet.

Tüske Emil
Vargabetű
Ősz óta csak most először volt időm egy kellemes túrát tenni a gyerekekkel az Iharos szép dombjai között. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a forrás-völgyből kiindulva egy kerítéssel találtam szembe magam, ami több száz métert kivág a völgy közepéből és a jelzett turistaútból.

A kerítésen egy ákombákom rajz tudatja, hogy merre van a kerülőút. Zsákutca

Hihetetlennek tartom, hogy a pénz és az érdek mennyire nem szab határt senki vásárlási mániájának, és a köz ellenében mindent meg lehet tenni a segítségével. Az eladói oldal szintén nem egészen világos, mert akárki is volt eddig a tulajdonosa a területnek, eladás előtt nem kellett volna elgondolkodni azon, hogy egy kicsit visszás dolog eladni egy völgy közepét, úgy, hogy egy útból egyszerűen kivágnak egy darabot.

Sajnos nem vagyok tisztában a terület volt tulajdonviszonyaival, csak az életem elmúlt 37 évéből emlékszem arra, hogy ezen a völgyön mindig is keresztül lehetett menni.

Vádaskodni semmiképp sem szeretnék, hogy ki a hibás ezért a terület csereberéért, de az üzlet lebonyolításánál egy csepp jóindulatot sem látok. Arra gondolok ezalatt, hogy talán civil szervezeteket is meg lehetett volna kérdezni arról, hogy ily módon magántulajdonba lehet-e adni egy addig közútként használt utat.

Kerülő út Az pedig nevetséges, ahogy a kerülőút meg van jelölve, és ki van alakítva: a bozótosból tessék-lássék kivagdosott másfél embernyi széles sáv oly módon igénytelenül, hogy minden kivágott bozót-csonkból 5 cm kiáll a földből és méterenként lehet hasra esni bennük. Úgyhogy ezúton szeretnék gratulálni az üzlet végrehajtójának ehhez az akcióhoz!

Az eddig két nyomon – akár kerékpárral, ne adj `isten lóval is járható piros jelű turistaútból – sikerült egy gyalog is majdnem járhatatlan ösvényt kerekíteni egyetlen ember kénye-kedve miatt a Legközelebb majd valaki megveszi pl. a Szentháromság teret, mert ott akar a gyerekének játszóteret építeni és mindenki kerüljön amerre akar!

Sajnos ide süllyedtünk!!! Nagyon szomorú vagyok a tapasztaltak miatt, és mélyen elítélem az ilyen cselekedeteket, hogy a többség érdekeit figyelmen kívül hagyva mindent meg lehet tenni személyes érdekekből!

Gondolom, ez ellen semmit sem lehet már lépni, majd a felnövekvő generáció megszokja, hogy így van.

Biztos vagyok benne, hogy ezt meg lehetett volna európai módon is oldani, pl. előzetes egyeztetéssel. De a mi demokráciánk még túl fiatal ehhez, és itt az a szokás, hogy előbb cselekszünk, majd a hibákat jól szétkenve elkerüljük a felelősséget, majd a vállunkat vonogatva mindent hagyunk a régiben, mert az ellenzők előbb-utóbb úgyis elhallgatnak…

Mindezek ellenére maradok továbbra is természetszerető, jobb jövőben bízó túrázó:

Steer Mihály

Hozzászólások