Ürgehegyi régi pincék

kunyikpince

Interaktív kiállítás Balassa János értékvédelmi kutatásainak munkafotóiból. Néhány évvel ezelőtt Balassa János a biatorbágyi Ürge-hegy régi pincéinek történetével és értékeivel kapcsolatos kutatásba kezdett. Először az értékesnek tűnő építmények fényképes dokumentációját készítette el. A történeti kutatások megkezdésekor szembesült azzal, hogy rengeteg adat, tudás, dokumentum rejtőzködik a lakosság körében, amelyek felkutatása hosszadalmas, szívós munkát igényel.

Ekkor fogalmazódott meg benne egy ötlet, mely jelentősen felgyorsíthatná a kutatás folyamatát. Egy kiállítást szervez az általa készített fotókból. A pincékről készült képeket dűlők szerint rendezve, a helyrajzi számok feltüntetésével, sorszámozva helyezi el a felületeken. Ugyanakkor a kiállítás területén egy nagyobb méretű „Látogatók könyvét” is kihelyez, melyben külön lapokat kap minden egyes pince. Ezekre a lapokra a látogatók beírhatják az adott pincével kapcsolatos ismereteiket, emlékeiket. Kerülhetnek bele történetek, mesék, legendák is. Ugyanakkor jelezhetik azt is, ha van birtokukban a pincével kapcsolatos dokumentum, irat, régi fénykép, esetleg rajz vagy tervlap.

Reményei szerint a kiállítás sikere esetén, az így keletkezett anyagot rendszerezve, feldolgozva, jelentős helytörténeti tudásanyaggal bővíthetnénk városunk történetével kapcsolatos ismereteinket. Ugyanakkor az értékek védelem alá helyezésével azok megóvása is hatékonyabbá válhatna.

Helyszín: A Biatorbágyi Faluház Nagytermének Előcsarnoka

Megnyitó időpontja: október 19 szombat, 16 óra

Hozzászólások