Riasztó tevékenységek a Szelíd-tavon

Biatorbágyi halastavak területe az ötvenes években épült gátakkal növekedett a ma is látható méretre. Azóta a haltenyésztés érdekében megpróbálták az üzemeltetők távoltartani az orvhalászokat és az érdeklődőket a tavaktól, ebben nagy segítség volt a Zsámbéki-medence vizeit összegyűjtő Békás-patak, mely a lakott területtől várárokként választja el a Szelíd-tavat. A kialakult békés környezet kedvezett a jelenleg még látható rendkívül színes élővilág kialakulásának.
Biatorbágy Szelíd-tó

Hangriasztás

A tó halait nem csak a „rabsicok” dézsmálhatják, hanem az itt előforduló madarak kisebb része, például a dúvadként is nyilvántartott kárókatona is. Ellenük az elmúlt évekig alkalmanként leadott puskalövésekkel próbáltak védekezni, de tavaly nyáron korszerűsítésként hangágyú lett üzembe helyezve. Ez szabályos időközönként eldördülve borzolta a tó közelében lakó több ezer ember és madár kedélyét.

Több mint egyéves levelezgetés és telefonok, helyszíni bejárás eredménye a tavakon lévő hangágyúk használatának megtiltása. A kezdeményező Péterfalvi Attila helyi lakos volt. Lelkes Péter alpolgármesterhez fordult egy éve, mivel a Biatorbágyi Polgármesteri Hivatalhoz leadott leveleivel nem ért el eredményt. Az ő segítségével lehetett eljutni odáig, hogy ez a sokakat érintő kérdés megoldásra találjon. A Duna Ipoly Nemzeti Park az Önkormányzat javaslatára hatóságilag nem engedélyezte a hangriasztást. Jelenleg a halastavakon nem hangágyúkkal riasztják a kárókatonákat, hanem szakember által, célzott lövésekkel lehet gyéríteni őket júliustól januárig.

Thriller forgatás

Amikor először meghallottam, hogy filmforgatási helyszínnek választották a Biai-halastó egy részét, örültem. Lám más is felismeri mennyire szép és értékes ez a hely! A részletek megismerésekor kiderült, díszletként építeni kell egy tíz méter magas tornyot, csónakházat és egy lakóépületet is a tavak derekán levő nádasban, a forgatás ideje pedig április vége május eleje lehetne. A tó helyi védettséget élvez, mely szerint óvni kell az itt fészkelő madarakat és élőhelyüket. Sajnos ez nem nyomott eleget a latban, bár nyilvánvalónak tűnik, hogy a nádas ad otthont a tavasszal visszatérő, fészket kereső madaraknak és az is, hogy az építkezés és a többi munkálatok jelentős zavarással járnának. Valószínűleg egy nyárvégi időpont kevésbé lett volna kifogásolható. A Polgármesteri Hivatal szakhatósághoz továbbította az engedély kérelmet, így a gátak terhelhetőségére hivatkozva lett elutasítva a beadvány.

A „Látogató” című filmet végül a Velencei-tónál készítik, részletek itt: http://index.hu/kultur/cinematrix/

Tüske Emil

Hozzászólások