Mi történt a Szabadság út és Nagy utca fáinak védelmében?

Májusban cikket jelentettünk meg, ami hamar népszerű lett, a vele együtt működő szavazás gyorsan elérte a 200 résztvevőt. Pár nappal ezután meghívást kaptunk Biatorbágy Város Önkormányzatától egy tervismertető fórumra. Az eseményen városunk polgármestere, főépítésze, a város által felkért kerékpárút tervező mérnök, valamint a NIF képviselője mutatta be az aktuális munkaközi terveket. Érdeklődőként érintett vállalkozók, ingatlantulajdonosok, a Tájvédő Kör, a BIKE, az Értéktár Bizottság, a Kerékpáros Klub szekértője és biatorbágyi polgárok voltak jelen.

Jelentősebb változtatás az áprilisban megismert tervekhez képest a Nagy utca parkolóit és fáit érintően volt tapasztalható, valamint az önálló kerékpárút szélessége 2,3 méterről 2,0 méterre csökkent. A Gárdonyi köz és az Óvoda köz között a gyalogos forgalom számára kevésbé biztonságos egyesített gyalogos és kerékpárút lett kijelölve, ami kisebb helyen is elfér, így a Nagy utcában kevesebb fa kivágásával is megoldható a kerékpárút építése. A fórumon több témában is élénk beszélgetés alakult ki, sokszor egyszerű alapfogalmak körül. Tanulságos lenne közzé tenni az esemény anyagát, de én most inkább néhány a fórumon is felmerült fontos kérdés körbejárására vállalkozom.

Újjá születik-e a Szabadság út és a Nagy utca a kerékpárút építése után?

Valóban lefedésre kerül az egyik oldalon a nyílt csapadékelvezető árok a Szabadság út egy részén, és a helyére kétirányú kerékpárút épül a kerékpárosok számára (nagyjából egyharmad részben közösen a gyalog közlekedőkkel),  de a járdák maradnak a meglévők, fákat kell kivágni, parkolókat bontanak el, a túloldal marad a régi, parkosítási tervvel, parkoló kiváltási tervvel nem találkoztunk.

Miért fontosak annyira a fák egy városban?

A praktikus indokokon túl (hűsítenek, árnyékot adnak, megkötik a port, oxigént termelnek) számos érv szól út melletti fáink tisztelete, megtartása mellett. Egy – egy szép fa, vagy fasor „öltözteti” a várost, a jellegzetes idős fákhoz történetek kötődhetnek, részei egy város identitásának (önazonosság), csodálhatjuk őket nézve az évszakok múlását, és vajon hol fütyülne máshol a rigó, ha nem egy terebélyes lombos fa tetején?

Hány fát kellene kivágni?

Több szám is elhangzott a fórumon. A fontosabbak közül a nyomvonalba biztosan belekerültek a Bocskai utca sarkán élő nagy platán, a katolikus templom melletti oszlopos tölgyek, méretes juhar fa  a református templomnál és még több kisebb fa. Erősen veszélyeztetettek a Jókai utca és a Vasút utca között a szépen erősödő hárs és juharfák.

Frissítés 2022 június 14

A városvezetés tájékoztatása szerint védett fa nem lesz kivágva, ugyanakkor jelentős lesz a veszteség a nem védett, ugyanakkor mégis szép és értékes fák között. Sok fát fog veszélyeztetni a közeli építkezés, túlélésükről biztosat csak évek múlva lehet biztosat mondani. A kivágott fák pótlására ott helyben nincs lehetőség

Mi a baj a közös gyalog és kerékpárúttal?

A kerékpárosok sokkal gyorsabban közlekednek, mint a gyalogosok, (nem véletlenül pattanunk kerékpárra), lejtős úton közel olyan gyorsan haladnak, mint a gépjárművek belterületen. A Szabadság út lejtős. A gyalogosok hirtelen irányváltáskor, gyerekekkel, vagy kutyával haladva szűk helyeken könnyen kerülnek konfliktusba a hátulról érkező kerékpárossal. Hasonlóan problémás az autók kihajtása az ingatlanokról. Lehet mondani, hogy mindenki közlekedjen óvatosan, lassan, mégis inkább megelőzni kellene a problémás helyzetek kialakulását. A kerékpáros szervezetek elutasítják a közös gyalog és kerékpárutak építését forgalmas és szűk helyeken.

Mi a különbség a kerékpárút és a kerékpársáv között?

A kétirányú kerékpárút lakott területen kívül ahol nincs gyalogosforgalom és ritkák az útkereszteződések a legideálisabb megoldás, sajnos belterületen számos feloldhatatlan probléma forrása. Lakott területen belül, ahol kisseb a gépjárművek sebessége a nagy kerékpáros múlttal rendelkező városok tapasztalatai alapján a kerékpársáv (irányhelyesen halad legalább burkolati jellel elválasztva a gépjármű forgalom mellett minimum 1,2 méter szélességben) sokkal kevésbé balesetveszélyes megoldás. Ennek ellenére valószínűleg a kezdő, vagy bizonytalan kerékpárosok nem szívesen választják. A témáról bővebben itt.

Elfér a kétirányú kerékpárút a Szabadság úton és a Nagy utcában?

Van ahol igen. Néhány helyen viszont szűkös, sajnos pont a gyalogosok által intenzíven használt helyeken, a Bajcsy Zsilinszky utcánál, buszmegállókban, az orvosi rendelőnél és a Kolozsvári utcánál, a Katolikus templomnál, a Református templomnál. Ezeken a helyeken közös gyalog és kerékpárutat építenének. A kerékpárút tervezői percenkénti 20 kerékpáros áthaladásával számoltak, a gyalogosforgalom nagyságára nincs adat. Meg kell említeni, hogy a Szabadság út forgalma napi 10,000 gépjármű, amit a jelenlegi viszonyok alapján nem szabadna tovább fokozni.

A Kerékpáros Klub szakértőjének tervvéleményezése.

Vannak alternatív útvonal javaslatok?

Sokáig volt hivatalos tervjavaslat a Petőfi utca (aminél biztonságosabb a Bethlen), József Attila utca, Bajcsy Zsilinszky utca nyomvonal, a közösségi oldalakon cikkünk olvasása után is sorjáztak kommentekben az útvonaljavaslatok. A legfontosabbak: Viadukt, Forrás utca, Turista út, Nyakas, Benta-patak, Etyeki út – Viadukt, Patak utca, Géza fejedelem, Kálvin tér – Viadukt, Ybl Miklós sétány, Régi vasúti nyomvonal, Dávid major, stb… Mindegyikben lehet kifogásolni valót találni, egyeztetett szempontok alapján súlyozva (a Szabadság utat is ide véve) biztosan meg lehetne találni a legjobbat.

Van-e jelentős különbség a helybeli és turisztikai kerékpáros közlekedés között?

Igen. A helyben lakó kerékpárosok ismerik a várost (Biatorbágyot), keresik a legrövidebb, legkönnyebben járható utakat (nehéz őket kerülő utakra vezetni), rövidebb utakat (5-15 perc) járnak be, szinte bármelyik utcában előfordulhatnak (egy kerékpárosnak minden út kerékpárút), jellemzően munkába, iskolába járásra használják kerékpárjukat, kevesebb és kisebb csomagot cipelnek, az év nagy részében jelen vannak, főleg hétköznapokon.

A turisztikai kerékpárosok, ha van számukra kijelölt útvonal (pl. Balaton kör) azt követik, jobban irányíthatóak, általában felkészült, jó fizikai állapotú kerékpárosok (több órán át is kerékpároznak), nem rajonganak az emelkedőkért, de bírják, szinte mindig szállítanak csomagokat, akár utánfutóval is, ritkán magányosak, inkább kisebb-nagyobb csapatokban közlekednek.

A kerékpáros sportolók is a kerékpárúton fognak közlekedni?

Nem valószínű. Jelentős a számuk mostanában is a Szabadság úton, és várhatóan ezután is a gépjárművek mellett fognak tekerni, ott gyorsabban és biztonságosabban haladhatnak, mint esetleg a gyalogosok között, vagy minden keresztutcánál megállva.

Érdemes a Buba kerékpárosokat a szolgáltatók miatt a Szabadság úton és a Nagy utcán végig vezetni?

Talán ebben a kérdésben a legnehezebb állást foglalni. Könnyebben lesznek sikeresek a szolgáltatók (vendéglő, cukrászda, stb.) egy forgalmas út mellett, az idelátogató kerékpárost is könnyebb fogyasztásra bírni, ha fagyizó előtt gurul. A Szabadság út forgalma már most is túlfeszített, újabb terheléssel az élhetetlenség felé tehetünk lépéseket. Ha máshol jelenne meg plusz forgalom, ott kapnának lehetőséget a szolgáltatók, kevesebb fát kellene kivágni, kiegyenlítettebb irányba változhatna a városszerkezet, nem érintene károsan vállalkozásokat a megszűnő parkolók hiánya. Fontos figyelembe venni azt is, ha valaki a Buba-t használva el akar jutni a Velencei-tóig, vagy Etyekig, az aligha lassít Biatorbágyon. A helybeli kerékpárosoknak pedig minden út kerékpárút…

Tüske Emil

Frissítés 2022 június 14

Egy aláírásgyűjtési kezdeményezésnek köszönhetően közlekedésbiztonsági vizsgálat készült és ügydöntő népszavazás lett kiírva a témában.

Bővebb információk itt.

Hozzászólások