Madarak, fák és az eső

Immár a hatodik alkalommal szerveztük meg iskolánk tanárainak segítségével Biatorbágyon, a Madarak és fák napját, május 18-án vasárnap a Füzes-patak partján, a lovaspálya melletti magányos fűzfa alatt.

madarak es fak napja
Ez a nap nem ENSZ világnap, az európai államok 1902-ben határozták el, hogy közös összefogással megalapítják a madarak és fák napját, a madarak és fák védelmében. Magyarországon 1906-tól vették fel a kötelező iskolai ünnepségek körébe. Az iskolákban ilyenkor rendhagyó oktatás volt, a diákok ismerkedtek a természettel, fákat ültettek, tanulmányozták a különböző madárfajokat, fészkeket építhettek. Az ünnep virágkora a második világháború után véget ért, és az iskolai programból is törölték.

A rendszerváltás után új lendületet vett a világnap, azonban korábbi népszerűségét még nem éri el.

Az idén 14 csapat kívánt részt venni a nagy fűz mellett rendezet vetélkedőnkön, ilyen sok jelentkező eddig még nem volt! Az iskolás csapatoknak belépőként, három adott témából kiválasztott pályamunkát kellett elkészíteni. A helyszíni feladatokat – felismerés tapogatással, gólyalábazás, gólyaetetés madaras énekek ismerete, kézműves feladatok és kérdéssor – a magas fűben vágott labirintusban kellett megtalálni. Sajnos a hirtelen kerekedett eső nem adott nekünk még egy órát, hogy sorra kerüljenek az előadók, és az eredményhirdetés. A vetélkedőt a biai iskolaudvaron fejeztük be, az előadókkal pedig egy őszi időpontban találkozhatunk újra.

Gratulálunk a ”Szajkók” csapatnak a tudásukhoz és ügyességükhöz! Egy évig Őket illeti a vándorzászló. Családi kategóriában a „Cinegék” csapata volt a legügyesebb.

Köszönjük a Bia Veritas Borkultúra egyesületnek a támogatást, Varga Károly „Pötyinek”, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a helyszínt!

BTK

Hozzászólások