Kutya hegyi kirándulás

Találkozó a Vörös pincénél (Géza fejedelem u.- Rozmaring u. sarok).

A barackvirág utcán át induljunk a Kutya hegy felé, és ha követjük az kocsiút vonalát könnyen eljuthatunk a Madárszirthez. Itt egy kis keresgéléssel megtalálható egy magasabb domb tetején, a bokrok között, a sziklákra vivő ösvény, a Százlépcső. A túra közben az itt leírt látnivalókkal találkozhatunk.

1. Füzes-patak Kutya hegyi híd
Ez a kőboltíves híd 1895-ben épült, helyben bányászott kövekből. Nyílása 4m-es és a szélessége is ugyanennyi. Alsó-major felőli oldalán a BIA és az 1895-ös felírat már alig látható.

2. “Vörös” kereszt
A XIX.sz. közepén állították. Az 1990-es évek elején több mint egy méterrel odébb helyezték, ekkor már nem volt meg a hozzátartozó Krisztus. Színét az évente rálocsolt vörösbortól kapta.

3. Czöndör-kút
Egykoron forgalmas útkereszteződésben találjuk a már a török időkben is említett kutat. Jelenlegi formáját a XIX.sz. végén kapta. Mennyezete három óriási kőlapból áll, az egyikben jól látszik annak a fabetétnek a helye, ahová a vödör húzó kötél csigáját rögzítették.

4. Zajgó
A Czöndör kutat megkerülő ösvényen juthatunk ide. A hegyről lezúduló vizek, itt futottak össze több vízmosásból. Érdekesek az időnként előbukkanó 10 millió éves kőzetrétegek, könnyen találhatunk cápafogat vagy más kövületeket is.

5. Kutya-hegyi pincék
Ezek a pincék tanúsítják a környék bortermelői hagyományait, illetve őrzik a helyi építészet jellegzetességeit.

6. Százlépcső-Diós
A sziklapárkány tetejére vezet fel ez a fák között bujkáló lépcsősor. Mindkét oldalán kőbányászat nyomai láthatók.

7. Madárszirt
Jellegzetes beugrásait, az eltérő keménységű kőzetrétegek eróziója alakította. Jó kilátás nyílik Biatorbágyra, Etyekre, Herceghalomra és a Nyakas kőre. Helyi természetvédelmi terület, érdemes megfigyelni az itt előforduló változatos növény és állatvilágot.

A kirándulás kényelmes tempóban kb.: 3 óra (oda-vissza összesen: 5-6 km).

Jó utat kíván: Tüske Emil

Hozzászólások