Komposztáljunk vagy dobjuk a szemétbe?

komposztálásAz elszállított háztartási szemétnek akár 30%-a komposztálható hulladék! Fontos lenne, hogy ezzel ne terheljük le a véges kapacitású hulladéklerakókat. Mit is kezdhetünk a komposztálható hulladékunkkal, ha nem a szemetesbe dobjuk?

Erre a kérdésre kaptunk környezettudatos választ a 2011. szeptember 16-ára meghirdetett komposztálási bemutatón a biatorbágyi Faluházban. A korai időpont nem volt szerencsés, de a bemutatót tartó Balajti József Karcagról jött, gondolom, ezért lett ilyen korai időpontra meghirdetve. Az általános iskola tanárainak köszönhetően nagyon sok iskolás vett részt az előadáson és bemutatón, ellenben felnőtt érdeklődőben nagy volt a hiány. Az előadás a gyerekekre való tekintettel össze lett sűrítve, de az utána következő bemutatón és beszélgetésen, mindenki választ kaphatott az őt foglalkoztató kérdésekre.

Jó volt hallani, hogy Karcagon mennyien kezelik szerves hulladékukat a kertben. A bemutatót szervező cég pályázati úton nyert ehhez anyagi segítséget, így a programban részt vevő családok ingyenesen kaptak egy 400 l-es műanyag komposztálót, cserébe vállalják, hogy az otthon keletkező komposztálható hulladékot abba teszik. Jelenleg 250 család vesz részt az akcióban, de az idei pályázaton is nyertek, s további 300 komposztáló edényt osztanak szét, de már most több mint 400 jelentkező van. A lakossági komposztedényeken kívül 20 db 1000 l-es közösségi komposztláda is kihelyezésre került. Mint megtudtuk, a cég folyamatosan szakmai segítséget nyújt a családoknak, fórumokat szerveznek, ahol megbeszélik a tapasztalatokat és választ kapnak a felmerülő kérdésekre. A programban résztvevők ingyen használhatják a szintén pályázati úton vásárolt ágaprító berendezést is, mely nagy segítséget nyújt a kertekben lemetszett gallyak és kisebb ágak összeaprítására, melyek ezek után belekerülhetnek a komposztedényekbe. Az edény zárt, lefedhető, zöld műanyag (időjárásálló) tartály, mely nem feltűnő és kis helyigényű, így még egy kis kertben is jól elhelyezhető.

A bemutatón komposzt mintákat is láthattunk, tapogathattunk. Mindenkit biztosítok, nem volt semmi kellemetlen szaga. Balajti József elmondta, hogy a komposztálási folyamat során sincs semmilyen kellemetlen szag az edény körül, a nyitott fakeretes módszerrel ellentétben kevésbé érzékeny a kiszáradásra.

Azt gondolom, hogy egy ilyen program bevezetése Biatorbágyon is jó lenne. Jövőre minden bizonnyal, megint kiírják a pályázatot, jó lenne addigra felkészülni, hogy azonnal be lehessen adni. Biztos vagyok benne, hogy 300 családot itt is találnánk, akik szívesen vállalnák a feladatot.

Loszman Anriett

Hozzászólások