Kerékpárral a Budavidék Zöldútjain

Budavidék Zöldút Szövetség által megrendezett évi „rendes” kerékpártúránkra május 8-án került sor. 50 bicajos indult a Viadukt alól, hogy a forgalmas utakat kerülve eljusson Perbálra. A Plébániakertben tizenkét település több száz kerékpárosa ismerhette meg a helyiek vendégszeretetét.

Talán sokan nem is gondolnák mennyi remek, bringázásra alkalmas út található a környékünkön, ahol akár gyerekekkel is bátran neki lehet vágni a közeli települések felderítésének! A Budavidék Zöldút Szövetség jóvoltából egyre többen ismerik ezeket az útvonalakat. A környező települések civil szervezeteinek összefogásából született Budavidék Zöldút program a Zsámbéki-medence természetes útjait szövi jól járható túrautakká: szekérutak, ösvények kapcsolódnak össze a falvak közötti dimbes-dombos tájon.

Térkép: Biatorbágy Perbál bringaút 2010

Térkép: BVZ-2010

A Szövetség által megrendezett évi „rendes” kerékpártúránkra május 8-án került sor. 50 bicajos indult a Viadukt alól, hogy a forgalmas utakat kerülve eljusson Perbálra. Menet közben érintettük a Torbágyi katolikus templomot, majd a főúton átkelve a Katalin-hegy felé vettük az irányt. A régi kálváriától a Buzér-lejtőként emlegetett erdei út vezetett a legmagasabbra, az emelkedőt és az erdei utat az átázott talaj tette még nehezebbé. Az erdőből kiérve viszont már látszott kiszemelt célpontunk is. Pátyot a Fenyvesen, a Pince-hegyen és a Jegenyefasoron át hagytuk el. A Budajenői magtár után szántóföldek közepén haladva jutottunk Perbálra. A Plébániakertben tizenkét település több száz kerékpárosa ismerhette meg a helyiek vendégszeretetét. A gyerekeket játékok, az éhezőket savanyú máj és babos tészta, a szomjazókat gyógyfüves teák, valamint a Nyakas-pince borai várták.. A helyi zenekar órákon át töretlen lelkesedéssel játszott a résztvevőknek. A legtöbben – köztük sok kisgyerekkel! – visszafelé is két keréken tették meg az utat.

A program egyik legfontosabb célkitűzése a közösségépítés, kapcsolataink elmélyítése. Egy-egy ilyen túra, az együtt átélt és leküzdött nehézségek, a sok közös nevetés és beszélgetés nagyon jó alkalom arra, hogy „nyissunk” a világra és jobban megismerjük egymást. Éppen ezért szeretettel hívunk, várunk minden érdeklődőt a jövő évi túránkra is!

Kállai Cili, Tüske Emil
Biatorbágyi Tájvédő Kör

Galéria

Budavidék Zöldút Budavidék Zöldút Budavidék Zöldút Budavidék Zöldút Budavidék Zöldút Budavidék Zöldút

Hozzászólások