Hogyan ültessünk fát?

faültetés

A következő pár sorral szeretnénk segítséget nyújtani fák biztonságos ültetéséhez!

A faültetés legjobb időszaka a késő ősz, amikor még nem fagyott át a föld, és a kora tavasz rügy fakadás előtt. Földlabdás és konténeres nővények ettől eltérő időben is ültethetőek, de fokozottan ügyeljünk a vízellátásukra.

Gödörásás
Egyes fafajok más és más föld, illetve környezet igényűek, ezek figyelembevételével válasszuk ki őket és jelöljük meg az ültetés helyét. A gödör mindig legyen nagyobb, mint a gyökérzet! Ideális a 80x80x80 cm méretű, ha elég mély, első rétegként van lehetőség némi komposzt vagy istállótrágya elhelyezésére is.

Facsemete előkészítés
A törött, sérült ág és gyökérrészeket éles metszőollóval el kell távolítani.

Ültetés-temetés

  • Az első tápdús réteget fedjük be földel, hogy ne érintkezhessen közvetlenül a gyökerekkel.
  • Az ültető gödörbe állított csemete gyökereit temessük be lazán földdel
  • Bőséges iszapolás közben a fácska törzsét óvatosan mozgassuk meg, törekedjünk arra, hogy ne maradhasson légbuborék a gyökerek mellet.
  • A befejező földréteget taposással tömörítsük.
  • A kialakított tányérnak alkalmasnak kell lennie legalább két vödör víz megtartására!
  • A fácska tövében kialakított kúp kímél a fagyoktól. Tavaszi nyitásnál figyeljünk az eredeti ültetési magasság megtartására.
  • A törzshöz képest kevés gyökérrel rendelkező, vagy 20 cm-nél nagyobb kerületű fáknál hasznos a karózás, legalább 2 karót használjunk, a törzs kötözésénél pedig szövetalátétet.

Utógondozás
A csemete a faiskolában hagyja gyökereinek nagy részét, ezért tavasszal metszéssel csökkenteni kell ágrendszerét. Nagyobb vágások estén tapaszoljuk a sebeket. Az ültetést követő évben nagy szükség van öntözésekre, hosszabb aszályos időszakok erősen megviselik fáinkat. A 3-4 naponkénti alapos (10-40 liter) öntözéssel jobban elérhetjük célunkat, mint a sűrűbb kis locsolásokkal. A törzs alsó részén (100-150 cm) előtörő hajtásokat az év bármely időszakában eltávolíthatjuk (ha van helyettük följebb élet a növényben).

Kellemes ültetést kíván a Biatorbágyi Tájvédő Kör!

Hozzászólások