Hogyan kerülhető el a komposztálás?

Városunk kertjei egyre kevésbé szolgálják a haszonnövény termesztést, sokkal gyakoribb a szabadidő, vagy díszkert hasznosítás. A szorgos kertészkedés eredményeként természetesen hulladék is keletkezik.  Mivel oly sokszor hallani a leginkább ésszerű megoldásról, a komposztálásról, most inkább összegyűjtöttem néhány elterjedt módszert, ki hogyan kezeli a környezetében termelődő zöld hulladékot.

Biatorbágyon a szemét szállítást végző Saubermacher Bicske kft. évente 2 nap ingyen, 14 keddi napon pedig fizetős zsákokban szállítja el, majd komposztálja a keletkező zöldhulladékot. Ez a megoldás sajnos nem felel meg mindenkinek, ezért gyakran találkozhatunk a következő esetekkel:

Zsákokba gyűjtött fű, zsákostul lerakva az út szélén. Nedvességtartalomtól függően hamar berohad, a bűzös lé elszivárgása után a zsák szemétként várja a környezetünk tisztaságáért tenni akaró csapatot.  Helyszínek – Barackvirág utca vége, Peca-tavi lejáró, Katalin-hegy, stb.

Kertekből eltávolított nyesedék, akár több köbméteres kupacokban, erdőszélen, völgyekbe szórva. Általában nem terheli a természetet, de nem szerencsés, ha erdei utakat torlaszolnak el ágakkal, parkoló szélén kupac épül az otthon levágott fűből és az ex lege védett Madár-forrás környezete sem lesz jobb a zsákszámra odahordott vágott fűtől. Tapasztalat szerint a gyakran ilyen célra használt helyeken megjelenik az illegális háztartási szemét lerakás is. Helyszínek: A régi vasúti töltés a Viadukt után, forrás völgy a Nemo-tóig, etyeki út mellett a dombtetőn, Bolha-hegy, Iharos, stb…

Vajon milyen eredménye lenne, ha többen választanák a felsorolt módszereket?

Vannak olyan növényi részek, amiket nehezebb komposztálni, ilyenek közepes és vastag ágak, a fűzfa és a diófa levele, rózsa ágak, futónövények szárai. Aprítással, illetve megfelelő arányú adagolással ezek is megfelelően lebomlanak. Megfelelően kezelt szerves hulladékainkkal nem csak a szemét mennyiségét csökkenthetjük, hanem akár olyan értékes növényi tápanyaghoz is jutunk, mely segít kertünk szebbé tételében.

Szeptember 16-án a Faluház parkolójában Komposztálási bemutató!

Tanácsok a komposztáláshoz

Hozzászólások