Határszemle 2010

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is részt vehetett egyesületünk képviselője a Biatorbágyi Önkormányzat Mezőgazdasági Bizottsága által szervezett tavaszi határszemlén. Ilyenkor április elején előre megbeszélt helyszínek meglátogatásával, problémák, vagy sikerek megismerésével van lehetőség meghatározni a következő időszak tennivalóit. A tavalyi állomások ismételt felkeresésével megtudhattuk változott-e valami az előző látogatás óta.

Bolha-hegy

2008-ban jórészt felszámolásra került az itteni kőbányában lévő illegális hulladéklerakó. A további szemetelés elkerülésére kerítés, a természetvédelmi területre tábla hívja fel a figyelmet. A kerítés és a táblák beváltak, a szemetelés csökkent, a motorosok és qvadosok ellen nem nyújt védelmet.

Ürge-hegy

A Kunyik-pince (présház) újjáépítésének fontos szakaszaként elkészült a tetőszerkezet és a cserepezés.

A környék egyik legöregebb présháza közel 20 éve állt használatlanul. A gondoskodás hiányában a beázó tetőszerkezet tönkrement, két oldalon az oromfalak dőlése már életveszélyes omlással fenyegetett. Biatorbágy város fokozatosan tulajdonrészt szerzett az ingatlanban, felhívást tett közzé a civil szervezetek számára, hogy társadalmi munkájukkal segítsék az épület rendbehozatalát. Egyesületünk szakmai felmérést ajánlott fel (mely nem lett igénybe véve) és felhívta a figyelmet arra, hogy egyszerű kaláka módszerekkel nem kivitelezhető a feladat.

Ezek után a város az utóbbi években az eredetileg a lakosság számára az értékmegóvási pályázatként igénybe vehető keretet használja fel immár második éve az épület rendbetételére. Az előbbiek alapján elvárható lenne a példamutató kivitelezés

Az épület két rövidebb oldalfalát vissza kellett bontani, és terméskövekből újjá építeni. Az eredetileg falkötővasakkal erősített présház rejtett betonkoszorút kapott, az oromfalat ferdén lezáró fedkövek helyére újakat vágattak. Aggódtam a ház sarkait díszítő konzolkövek sorsa miatt, de épségben ismét a helyükön vannak. Sajnos a tető elkészítése nem lett ennyire sikeres, cserepek nem hasonlítanak az eredetileg alkalmazott egyszerű hódfarkú fedéshez és tető új síkja is jelentősen alacsonyabb lett, ezért a fedkövek alá becsúszó cserepezést nem habarcs fuga zárja hanem csillogó bádog. A belső tér mennyezete is sűrű osztású lambéria az idevaló széles deszkázás helyett. (…)


A Kunyik-pince még nem kész. A ház környezete még rendezésre vár. Belső terében még nem haladtak előre a munkálatok de a nyomok alapján rekonstruálható lenne egy szabadkéményes tűzhely.

Elkészülte után remélem sikerül megfelelő funkciót találni a présháznak!

Szennyvíztisztító telep

Biatorbágy lakossága, valamint a városhoz tartozó ipari parkok szennyvízéből a 2009-es év átlagában nagyjából napi 1750m3 került a Bolha-hegy tövében üzemelő szennyvíztisztítóba. A 90-es évek elején épült létesítmény az akkori elvárások szerint 2000m3–es napi teljesítményre képes. Azóta némileg változott a tisztítandó víz minősége, sűrűbb lett, csapadékos napokon pedig a szabálytalan esővízrákötések miatt akár napi 500m3-rel több vizet kell(ene) megtisztítani. A folyamatos lakóterület fejlesztések és a Tópark beruházás várhatóan több mint 400m3/nap terhelése miatt egyre sürgetőbb a Szennyvíztisztító telep bővítése. A város az elmúlt években már többször pályázott az 1000m3-es kapacitást növelő beruházásra, eddig hiába.

Helyszínen jártunkkor pár percig a kontrolároknál figyeltük a Benta-patakba távozó vizet, mely ránézésre tiszta, csak 5-10 másodpercenként tűnt föl egy-egy diónyi nagyságú barna gombóc.

Karbantartás közben érkeztünk az etyeki elágazásnál (Kisrét) lévő átemelő telephez. Nemrég korszerűbb, műholdas kapcsolaton alapuló kontroll rendszer lett telepítve, így az esetleges üzemzavarról megbízhatóbban értesül a kezelő.

A két évvel ezelőtti lezáratlan Szedres úti (Disznó-lápa) átemelő telep fedelét végre lakatolva találtuk , túlfolyásnak nem volt nyoma, de a közeli növényzeten fröcskölt szennyvíz maradék száradt.

Vasútállomás melletti erdő telepítés

Idén a Meggyfa utca felől közelítettük meg a helyszínt. Üde foltként fogadott az utca lakói által már régebben ültetetett nyírfacsoport. A vasúti sínek szomszédságában lassan-lassan megindulnak az önkormányzat megrendelésére kiültetett fák és cserjék. Az állomás felé néző meredek rézsűre akácok kerültek. (…)

Katalin-hegy, Radnai-tanya alatti terület

Az eredetileg szántókénként használt területet ideiglenes földlerakóként működtetik. Nagyobbrészt a Tópark beruházásnál keletkező kövekkel vegyített sárga töltésföld pihen itt, közel egy méter vastagságban. A Földhivatali engedély öt évre és több mint 100 000 m3-re szól. A tulajdonosok tervei szerint a várható útépítéseknél lesz majd felhasználható.

Katalin-hegy Zöldút módosítás

A Budavidék Zöldút kijelölt útvonala részben azonos a az előbb említett területre földet szállító teherautók útvonalával, ezért kértük, hogy a Kálváriától az erdőt keresztezve haladhassunk elkerülve a földlerakót. A nyilvántartott út kb. 100 méteres szakasza benőtt, tisztításra szorul.

Forrás-völgy

A munkásőr időkből ránk maradt létesítmények-lépcső, forrásház, parkoló, kerítés, betonlapokkal kirakott árok- mellet az önkormányzat által a mi segítségünkkel 2002-ben telepített padok és asztalok fogadják az idelátogatót. A tavaszi időpont miatt még csekély a lombok takarása, így könnyen felhívhattam arra a figyelmet, nem csak egy forrás fakad a völgyben hanem sokkal több!

Ezért is tartom ezt a völgyet kiemelten értékesnek és védendőnek! A volt Rynart telephelyein összegyűlő nagymennyiségű csapadékvizet kikövezett árokban vezetik a befoglalt forrás közvetlen közelébe, majd a völgyön átfolyva egy a Füzes-patakot védő csillapító tóba gyűlik össze.

A forrásvölgyhöz vezető árkot egy akkor még apró vízérnél fejezték be, ami alámosta azt, a nagymennyiségű lezúduló víz több köbméteres gödröt ásott, a törmeléket messze szállította.

Fura az a logika, mely a Füzes-patakot védi, de a sokkal sérülékenyebb forrásvölgyet nem.

Javasoljuk a völgyet elkerülő vízelvezetés megoldását, a záportározó tó kulturált környezetbe illő átalakítását!

Felhagyott szeméttelep Biatorbágy határában

A 90-es évek elejéig működtette a budaörsi önkormányzat a pátyi területen lévő, de a vasúti töltés biatorbágyi oldalán található szeméttelepet. Bezárása után rekultivációs terv készült mely nem lett végrehajtva. Öt évvel ezelőtt lett új tulajdonosa az ingatlannak, aki először egy nagytétényi művelődési ház bontási törmelékét rakta le itt. A telephelyen betontörmelék zúzást végezhetnek. Tavalyi szemlénkkor meglepve tapasztaltuk a több száz köbméter lerakott mészhulladékot, amit helyenként a földbe kevertek, illetve a Biatorbágyi gyurgyalag és partifecske fészkelő helyet veszélyeztető földmunkákat. Az elmúlt évben a tulajdonos ügyvédje felkérésre megjelent egy mezőgazdasági bizottsági ülésen, de a kért tevékenységre vonatkozó leírást azóta sem kaptuk meg. Kérdésként felmerül, van-e engedély a homok kitermeléséhez, szabályos-e Biatorbágyra áttolni a homok felől kitermelt meddőt? A mellékelt képeken a tavalyi állapot látszik, ami persze azóta romlott.

A helyszínen a munkákat tavasszal újra kezdték, zavarva a szomszédos biatorbágyi partfalban a Gyurgyalagok és partifecskék megtelepedését.

Galéria

határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle határszemle

Hozzászólások