Budavidék Zöldút-vízió

Az jó, ha már jártál az Egri vár kazamatáiban, de vajon tudod-e merrebudajeno_fele-e van a Főkút-forrás? Biatorbágy város hivatalosan is csatlakozott egy olyan szövetséghez, mely segít felfedezni a Zsámbéki-medence természeti és kulturális értékeit. Rendszeres tavaszi kerékpáros túráinkkal (az idei célpont május 12-én a Telki Pajta lesz) a friss tavaszi testmozgás élményét szeretnénk kiegészíteni maradandó emlékekkel.

Zöldút vízió 2011 – Oláh István

A Zöldút a jövő nemzedéke számára a szabadban és nem az iskola falai között tartott testnevelés, természet és környezetismeret, helyi történelemóra és néprajz ismeretek helyszíne lehet. Ifjúságnevelés az alapoktól és felnőttnevelés – ha ez lehetséges – az ifjúság fejlődésének példáján. (Ma ez a fordított trend figyelhető meg társadalmi szinten sok más témakörben is.)

A Zsámbéki-medence lakói hétvégeken a szomszédos, vagy távolabbi települések irányába indulhatnak, ahol kellemesen tölthetik idejüket, mivel mindig van valamilyen szervezett program valahol. Kipróbálhatják a felfedezett település vendégfogadását, lovardáit, borospincéit, hagyományőrző telepeit (Levéd falu), vásárolhatnak helyi terméket. A településeken élő vállalkozások, vendéglátó és szálláshelyek biztosítják a megfizethető ellátást. Ha túltekerték magukat egy irányba, célfuvart rendelhetnek a vállalkozóktól, akik hazaszállítják őket. (Hasonlóan az evezős túrák bonyolításához.) A fenti esetek vállalkozások létrejöttét és bevételét biztosítják.

A túraútvonalak a minőségjavítás és karbantartás következtében egyre vonzóbbá válnak, a kirándulócsoportok a kialakított pihenő és piknik helyszíneken meghitt perceket élnek át. Az emberek kimozdulnak, közösségek ismerkednek meg egymással és emberi kapcsolatok jönnek létre. A medence területén jelenleg is működő állandó látványosságok, vagy a jövőben itt keresztül haladó Mária-út, az újra nyitott Budakeszi arborétum, a borászatra épülő és nemrég elfogadott borút és sok más induló közprogram is szint adhat a Zöldútnak és csatlakozik célkitűzéseink egy részéhez. A Zsámbéki-medence embere kezdi jól érezni magát a számára kedves és értéket nyújtó helyzetben. Védeni kezdi lakókörnyezetét, civil szerveződések formájában határt szab a szükségtelen agglomerációs burjánzásoknak. A táj érintetlen marad, jó közösségek alakulnak ki, az életminőség fejlődik és fenntarthatóvá válik.

Nem kell politikai, gazdasági támogatottságra várni és értük kuncsorogni. A Zsámbéki-medence lakóközösségei felfedezik saját érdeküket és elindulnak az önálló gazdasági, társadalmi fejlődés útján. (… na ez az, ami a pénzvilág jelenlegi letéteményeseit zavarja)

Tudom idealisztikus, de miért ne lehetne így? Kommunikáció és tömegbázis kell hozzá és alapvetően ezért merem leírni, hogy fontos lenne a medencében körbevezető szilárd burkolatú kerékpárút megépítése is.

Hozzászólások