Bringázik a BudaVidék

Biatorbágy-Páty-ZsámbékKözel ötven kerékpáros gyűlt össze május 10-n délelőtt a Viadukt alatt, hogy a forgalmas aszfaltutakat kerülve kipróbálja a Budavidék Zöldút hálózatát. Katalin-hegyi megállónk után a Főkút alatt találkoztunk a pátyi bringásokkal, Magwas forrásról tartott beszámolóját követően Zsarnóczay István Pince-hegyi ismertetőjéhez tekertünk tovább. A polgármesteri köszöntő után a jegenyesoron át jutottunk túránk céljához, Budajenői magtárhoz.Több mint egy éves előkészítő munka után 2008.május 10-én, a Madarak és Fák Napján kerékpártúrával egybekötött rendezvény keretében került átadásra a BudaVidék Zöldút első, Biatorbágy, Páty, Zsámbék, Tök, Perbál, Telki, Budajenő településeket összekötő szakasza.

A BudaVidék Zöldút logójával és útjelzéssel ellátott, régi kapubálványokat idéző faragott sóskúti kő oszlopok ugyan még csak e hét település külterületein találhatók meg, túrák azonban már minden érintett településről indultak a reggeli órákban, így a már említetteken kívül Nagykovácsiból, Tinnyéről, Herceghalomról és Etyekről is. A legtöbb településről két keréken indultak el a kellemes napsütésben, Nagykovácsiból a kerékpárosok mellett gyalogos csoportot is szerveztek az iskola pedagógusai. A Budajenőhöz közeledve egyre nagyobb csoportokban egymáshoz kapcsolódó túrázókat a különböző településeken, a szép kilátópontokhoz tervezett pihenőhelyeken a helyi szervezők meséltek a vidék értékeiről. A túrák végállomása Budajenő volt, ahol a Műemlék Magtár körül gyülekeztek az érkezők. A közel 500 résztvevő között kerékpáron érkezett Budai István budajenői, Varga László perbáli, Lovas Lajos zsámbéki, Bencsik Mónika nagykovácsi, Gál Gabriella pilisjászfalui polgármester, Görömbei József Herceghalom alpolgármestere, Horváth László Zsámbék alpolgármestere, valamint Soltész Miklós országgyűlési képviselő is. Jelen volt még a Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi Tanszékéről prof. dr. Csemez Attila tanszékvezető és Dömötör Tamás tanszéki mérnök is, két érdeklődő tájépítész hallgatóval. Miután a megfáradt túrázók ettek-ittak-megpihentek, felfedezték a hűs Magtár ódon falai között a kiállításokat: Nagy Bertalan etyeki festőművész képeit, a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület 2006-os „Ilyennek látom a környezetemet” című gyermekrajzpályázatának alkotásait, a budajenői iskolából és óvodából érkezett kedves „zöldutas” munkákat, Zsarnóczay István kőzet- és ásványgyűjteményéből bemutatott válogatást, valamint ízelítőt Horváth Gábor zöldútvonaltervezést megalapozó térképi adatfeldolgozásából és a Zsámbéki-medence hagyományos útvonalait ábrázoló térképekből. Ugyanitt volt látható a Biatorbágyi Tájvédő Kör Bia-poráma vetítése is, ami ízelítőt adott a táj apró szépségeiből. A Magtár körül a Zsámbéki-medence helyi termékei mutatkoztak be a bográcsban főtt finomságoktól, Rigó Zoltán kiváló borain, a zsámbéki bodzaszörpön, az etyeki sajton és a kürtőskalácson át a cserépedények, fafargványok és gyöngyből fűzött ékszerek sokaságáig. A meghibásodott bicikliket a pátyi Merkl Bt. helyben szervízelte, miközben a gyerekek „kincseket” kereshettek a bokrok-fák tövében és kézműveskedhettek a zsámbéki „Játsszunk Együtt Baráti Egyesület” standján. 14 órától Tóth Gábor ( Tinnye ) „Az alkalmazkodás mesterei” című kisállatbemutatója szerzett kellemes perceket kicsiknek és nagyoknak, így mire 15 órakor megkezdődött a műsor, már mindenfelé jó hangulatban beszélgető csoportok és persze rengeteg kerékpár vette körül az épületet.

Az ünnepség Budai István, Budajenő polgármesterének köszöntő szavaival indult, aki mint a rendezvény házigazdája üdvözölte a megjelenteket. Budai Krisztina az ÖKOTÁRS Alapítvány magyarországi zöldút programjának koordinátora kifejezte örömét, hogy az ÖKOTÁRS Alapítvány támogatása ilyen remek civil összefogást segíthetett sikerre. Végül a szervezők, a BudaVidék Zöldút Szövetség nevében Bárcziné Kapovits Judit beszélt azokról a táji, kulturális és emberi értékekről, melyekre a zöldúthálózattal szeretnénk felhívni a figyelmet bízva abban, hogy hosszú távon ez szemléletformáláshoz és egy egészségesebb életformához vezet. Ezt a véleményt erősítette meg végül Dr. Barthos Mária gyermekorvos is, aki felidézte gyermekkora emlékeit, amikor még természetes volt, hogy a települések közti szekérutakon jártak az emberek.

A beszédeket követően Budai István budajenői polgármester a jelenlévő települési vezetők segítségével ünnepélyesen elhelyezett a Magtár előtt egy BudaVidék Zöldút logóval díszített kőoszlopot ( Csák Attila pátyi szobrász keze nyomát dícséri ), ezzel jelképesen megerősítette települése elkötelezettségét a zöldút program mellett. Ezután a színpadon egymást követték a résztvevő települések bemutatkozó műsorszámai: Tökről a Höcögő Néptáncegyüttes cigánytánc-koreográfiája, Zsámbékról a Keszkenő Népdalkör dalcsokrai, Golyán Gábor szavalata és a Lochberg táncsoport hangulatos bemutatója, Pátyról kortárs tánc Ferich Anna és Szöllősi Kata előadásában és szívet melengető mesemondás Baricz Zsolt tolmácsolásában. Hajnóczy Soma fiatal, tehetséges bűvész Telkiből szó szerint „elvarázsolta” a közönséget. Míg a budajenői LEVÉD ŐRSÉGE íjászbemutatója zajlott a füves tisztáson.

Magtár hűvösében Tüske Emil BIAPORÁMÁ-ja és Fésű József György vetítéssel egybekötött szakmai előadása várta az érdeklődőket, melynek keretében prof. dr Csemez Attila elmondta, hogy véleménye szerint kezdeményezésünk tökéletes összhangban áll az idén februártól Magyarországon is életbe lépett Európai Tájegyezménnyel.

Budajenőt a színpadon még két kiváló hagyományőrző táncsoport: a Pántlika és a Ringlein képviselte. Ezt követően a biatorbágyi Tánckoktél Tánccsoport két táncosa, Bonifert Péter és Gál Gabriella bemutatójában gyönyörködhettünk, végül Perbál „színeiben” a Dicke Schwane fúvós sramlija, a Tücsök Citerazenekar és a Kontáros Együttes muzsikája nyújtott önfeledt kikapcsolódást Kemény Rozi tánctanításával.

Oláh István ( Budajenő ) kiosztott kedves „zöldutas” ajándéka, a többszáz apró, elültetésre váró gyökeres csertölgy-makk lehet e szép nap jelképe, mely reméljük ugyanúgy jó földbe kerül és hozzásegít egy tudatosabb, egészségesebb élethez, mint a „zöldút” gondolata.
„Elindultunk….”

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket mindazoknak, akik az elmúlt évben tevékenységünket segítették, támogatták, a zöldút program helyi megvalósításában és a rendezvény szervezésében mellettünk álltak:

ÖKOTÁRS Alapítvány, Budai Krisztina
TOYOTA Magyarország
Budajenő Önkormányzata, Budai István, Bartos Gyárfás, Portrik Attila és csapata, Sey-Pacor levente, Tarcsai Máté

Biatorbágy Önkormányzata, Dr Palovics Lajos
Etyek Önkormányzata
Herceghalom Önkormányzata, Schneider László, Görömbei József
Nagykovácsi Önkormányzata, Bencsik Mónika, Bedő István
Nagykovácsi Ökoiskola, Bedő Gyöngyike
Páty Önkormányzata, Dr Bognár András, Porkoláb József, Zsarnóczay István
Perbál Önkormányzata, Varga László, Pregitzer György
Telki Önkormányzata, Danóczy Balázs
Tök Önkormányzata, Baksa László
Zsámbék Önkormányzata, Lovas Lajos, Horváth László, Horgos Zsolt

Blaskó László
Csák Attila
Dr. Bartos Mária
Horváth Gábor
Játsszunk Együtt Baráti Egyesület, Hegedűsné Kun Zsuzsa
Kerékné Monori Klára
Kúti Mária, Zimonyi Adrienne
Varga Tímea ( KOKUKK Egyesület)
Merkl Bt.
Nagy Bertalan
Tóth Gábor
Varga Imre
Baricz Zsolt
Ferich Anna és Szöllősi Kata
Golyán Gábor
Hajnóczy Soma
Höcögő Néptáncegyüttes
Keszkenő Népdalkör
Kontáros Együttes és Kemény Rozi
Kövér Hattyúk
LEVÉD Őrsége
Lochberg Táncsoport
Pántlika Tánccsoport
Ringlein Táncsoport
Tánckoktél Tánciskola, Bonifert Péter és Gál Gabriella
Tücsök Citerazenekar

Köszönjük!

Bárcziné Kapovits Judit, tájépítész, ZSMTE
Bedő Gyöngyike , érképész, pedagógus
Bedő István, térképész
Farkas Csilla, közművelődési szakember, nonprofit menedzser, turisztikai referens, ZSMIE
Fésű József György, humánökológus, közművelődési szakértő, ZSMTE
Horváth Gábor, földmérő mérnök
Kárpáti Tímea, természetvédelmi szakmérnök, ZSMIE
Kúti Mária, közművelődési szakember
Magosányi Árpád, informatikus, civil aktivista
Nagy Zsuzsa, falusi vendéglátó, sajtkészítő, pedagógus, ZSMIE
Oláh István, kertészmérnök
Páli Tímea, civil aktivista, ZSMÉE
Porkoláb Éva, jogi szakértő
Porkoláb József, hobbilovas szakértő
Pregitzer György, pedagógus, civil aktivista
Rigó Zoltán, borász, Bia Veritas Borkultúra és Tájvédő Egyesület
Simon Anikó, pedagógus, környezetvédelmi asszisztens, ZSMTE
Szász Éva, pedagógus, könyvtáros
Szeles Nóra, civil aktivista, ZSMÉETugyi Mária, PR menedzser, Budakeszi Vadaspark
Tüske Emil, civil aktivista , Biatorbágyi Tájvédő Kör
Varga Tímea, civil aktivista, KOKUKK Egyesület
Zsarnóczay István, Podmaniczky-díjas környezetvédelmi újságíró, környezeti asszisztens ZSMTE

Galéria

Hozzászólások