Biatorbágyi Családfasor 2014

Családfasor 2014

2005 óta minden évben ápoltuk, fejlesztettük az Etyek felé vezető út melletti Családfasorunkat. Támogatóinknak és az időjárásnak is köszönhetően erősebb, tisztább fasorral zártuk a 2014 évet.

Tavasz

15-en 15 platán ültetésével köszöntöttük március 15-ét. A kiválasztott terület előkészítésekor a vártnál nagyobb feladatot adott az akácsarjak visszaszorítása A szokásos metszés mellett az 2013. évi útépítésben megsérült fák kezelésére is szükség volt.

Nyár

Csapadékmentesen zárult a tavasz, és a nyár is eső nélkül indult. Az előző évben bevált öntözési megoldás 2014-ben sajnos nem működött, így először csak a friss ültetést locsoltuk, majd egy 1000 literes tartály beszerzése után a teljes szakaszon el tudtuk látni vízzel a rászoruló fákat. A talaj egy ásónyomnál mélyebben csak a harmadik kiadós eső után lett nedves. Júniustól már nem kellett aggódni szárazság miatt. Szokás szerint legtöbb munkát a fák környezetének kaszálása, a fák között megjelenő akác és bodzabozót visszaszorítása adja. Ezt néhány ültető mintaszerűen megteszi, a többit egyesületi tagjainkkal és vállalkozó bevonásával oldottuk meg. A Torbágy-kert kft. kétszer végzett kaszálást és bozótirtást a megjelölt szakaszon.

Ősz

Már hónapokkal előre készültünk a novemberi munkákra. Kerestük a legmegfelelőbb facsemetéket, Szentestől Alsótekeresig, de a legmegfelelőbbeket megfizethető áron a biatorbágyi Százszorszép díszfaiskolában kaptuk meg. Bringatorbágy kerékpáros rendezvényünkön két névre szóló faültetést ajánlottunk fel, ami újabb ültetőknek is kedvet adott! A Pest megyei Közútkezelő engedélyt adott a platánok közötti nagyobb akácfák kivágására (max. 30 cm) és vállalta az összes kivágott fa elszállítását.

Tél

November 22 és 23-án tartott ápolási napokon sikerült a fasor fáin sebkezelővel bekenni a nagyobb rovarrágásokat, 12 csemetét elültetni, kb. 250 méter hosszúságban levegősebbé tenni a Családfasort.

A 2014-es évben új ültetőink a Biatorbágyi Családfasorban: Illanicz Ingrid, Bogdán család, Vitéz család, Miksa család, és Sárkány Miki.

Köszönjük a Családfasor fenntartásához nyújtott segítséget új és régebbi ültetőinknek!

További támogatóink:

1. Biatorbágy Város Önkormányzata

2. Torbágy-Kert kft.

3. Százszorszép Díszfaiskola

4. Pecato.hu

2015. év

Az első évben ültetett fák egyrésze már tekintélyes méretű, és kevesebb gondoskodással is beéri. A fiatalabbaknak viszont még szükségük van a segítségre! Locsolás, tányérozás, növényvédelmi feladatok mellett az akác és más bozótalkotó növények visszaszorítása fontos feladat, amit továbbra is a támogatókkal együtt kívánunk elvégezni. Szeretnénk, ha az elveszett névtáblák pótlásra kerülnének. Újabb fákat csak a bozóttól jól megtisztított területen ültetünk 2014-ben, és ez így lesz ezután is.

Elvégzett munkák:

– Tavaszi ültetés – facsemeték, virágföld és trágya 44.950,- Ft
– Vállalkozóval végeztetett kaszálás és bozótirtás 220.027,- Ft
– 5 x Öntözés, támogatóink és saját tagjaink és eszközeink segítségével
– Nyári ápolási nap, locsolás, bozótirtás, kaszálás, tányérozás (ültetők és egyesületi tagok)
– Őszi ültetés – facsemeték, virágföld és trágya 107.350,- Ft
– Faápolás, tapaszolás, akácbozót írtás
– Utánfutó kölcsönzés 4.000,- Ft
– Karó, táblák anyaga, védőrács, szerszámok, egyebek 12.860,- Ft

Összesen : 389.187,- Ft

Ültetőktől befolyt támogatás: 55.000,- Ft

Önkormányzat pályázat 196.910,- Ft

Egyesület 137.277,- Ft

családfa

 

Hozzászólások