Adventkor a természetben – 2021 Harmadik küldetés

Harmadik kihívásunkkal újra a Nyakas kő környékére invitálunk bennetek, hogy teljesítsétek az adventi időszak újabb sétáját. A korai sötétség adja a lehetőséget egy „éjszakai túrára”. A gyerekek imádni fogják. Azoknak, akik inkább nappal mennének kiegészítettük egy további szakasszal, mely olyan utakra visz, ami kevésbé ismert még az itt lakók körében is.


Az éjszakai szakaszhoz ajánljuk, hogy alkonyatkor, 16,00 után induljatok a Nyakas kő alatti parkolóból az aszfalt úton észak felé (Viaduktok iránya), majd kb. 50 m múlva térjetek jobbra a földútra, a kereszteződésnél menjetek a jobbra tartó ösvényre. kisebb emelkedő után táblával jelzett út vezet balra a Karikó Jánoshoz köthető Milenáris emlékoszlophoz, melyet több évtizedes rejtőzködés után fedeztek fel pár éve a cserkészek. Az oszlop megtekintése után térjetek vissza az útra és egy lejtő majd egy hirtelen emelkedő után térjetek balra. Ez az út már felvezet a Kisvisszhang dombra, ahol egy rövidet szusszanhattok. Innen lefelé menjetek tovább a másik pad irányába, majd ezen pad mellett tovább az ösvényen, mikor kiértek egy murvás útra (ekkor már sötét lesz) kb 20 m után kanyarodjatok élesen balra és ezen az úton sétáljatok vissza az autóhoz. Olyan útvonalat választottunk, ahol nincsenek mély kátyúk, de azért vigyetek magatokkal lámpát. Amúgy is hangulatos látni a többiek fényeit.


A nappalos szakasz szintén a Nyakas alatti parkolóból indul: irány Sóskút, a Sóskúti út bal szélén kb. 80 m múlva egy ösvény vezet be az erdőbe, ami csodaszép. Menjetek rajta felfelé egész addig míg a piros jelzésű utat keresztezitek (szemben van egy szemetes), forduljatok jobbra, majd miután az ösvény elkanyarodott balra, az utána következő kereszteződésnél forduljatok jobbra. Itt haladjatok egész egy hatalmas gesztenyefáig, amin rajta is van a piros jelzés, ez után balra van egy gyérebben taposott út. Nem messze láthatjátok a képen is szereplő betöltődött pincét. A pince mögött magasodó sziklafal és az innen jobbra húzódó szakasz: az Országház kőfejtő északi sarka.  A közel száz éve felhagyott bánya nagyobb, déli részének függöleges sziklafalait távolról jól láthattad. Miután kiámuldoztátok magatokat, menjetek vissza egész addig a kereszteződésig ahol az említett szemetes áll és haladjatok tovább egyenesen a piros jelzésen. Bal kézre egy nagyon meredek vízmosás van, óvatosan kukkantsatok le, ezt a völgyet kerüli meg az ösvényünk. Lesz egy Y alakú kereszteződés ahol tartsatok jobbra, hogy el ne mulasszátok egy nagyon érdekes sziklaképződményt. Kiérve a szekérútra forduljatok balra és a Kőhíd érintésével sétáljatok visszafelé a parkoló felé. Abban a kereszteződésben, ahol a Nyakas-kő felé el lehet kanyarodni eldönthetitek, hogy vagy arra, mentek és a Nyakas-kő alatt a piros jelzésen éritek el a Kisvisszhangdombot vagy a parkolóból az éjszakai útvonalon.
Az első szakasz hossza. 2 km; a második 2,5 km hosszú, amit azért a sok néznivalóval könnyen lehet szaporítani.

Feladvány: Keressetek és készítsetek fényképeket az erdő angyalairól 😊

Előző feladványokat és a játék leírását érheted el itt.

A második küldetés

 

Kellemes időtöltést kíván Réthelyi Karola és Tüske Emil!

Hozzászólások