A szemétszedésről…

2012. április 22-én 5 felnőtt és 2 gyerek gyűlt össze, hogy a Biatorbágy Önkormányzata és a Tájvédő Kör által szervezett szemétszedő program keretében a Gyöngyvirág utca lezárt Pátyi út felé eső végét megtisztítsák az évek alatt odahordott szeméttől. A Tájvédő Kör és az Önkormányzat jóvoltából egy 7 m3-es konténer várta az önkéntes szemétgyűjtőket. A szép napos vasárnap délelőtt kedvező hangulatot teremtett a fizikai munka könnyebb és nehezebb részéhez egyaránt. Nemcsak eldobált zacskókat és műanyag palackokat, de építési törmelékkel telt zsákokat, óriás betondarabokat, vagy akár elhasznált autógumikat sikerült a konténerbe hordani. Két és fél óra megfeszített munka után a látható terület nagy részéről a szemetet összeszedtük, hogy ismét a természet legyen az úr, ne a törmelék és a hulladék. Ezalatt az idő alatt az önkéntesek beszélgetéseiben több téma is felmerült.

Első és legfontosabb talán az lehet, hogy mivégre kell a más által szétdobált, sokszor szánt szándékkal odahordott szemetet nekünk összeszednünk? Igen, mi magunknak, mindannyiunknak le kell hajolnunk az eldobott szemétért, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük környezetünket. Néha mások helyett, de mindenkor jó példát mutatva környezetünk és a fiatalok számára. Ha mi nem tesszük meg, senki sem fogja. Ha mi megtesszük, másnak is kedvet hozunk hozzá. Ha mi nem tesszük meg, ne reméljünk változást, mert bebetonozzuk magunkat a jelenlegi helyzetbe. Ugye mindannyian egyetértünk, hogy a szemétdombnak nem környezetünkben a helye? Tegyünk érte!

Az úttól beljebb lépve egy kis völgyecske bújik elő, természetesen mérhetetlen mennyiségű szeméttel teledobálva. Valószínűleg egy (vagy több) platós teherautó ide borította szállítmányát. Ide már nem volt értelme lemennünk, hiszen tele volt a konténer, ugyanakkor legendás történetek keltek életre a vasút alatt áthúzódó alagútról, régi háborús kivégzések helyszínéről, melyeket az ismeretlenség homálya burkol.

Álmodoztunk is, szépen karbantartott sétálóútról, az új lakóparkig ívelő kerékpárútról, amelyen át a vonathoz kerekezők a reggeli madárcsicsergést hallgathatnák, az egész út lezárásáról a szemetelők, illegális hulladéklerakók elől. Az önkormányzat támogatásával akármelyik megvalósulhat.

A résztvevők megfáradva, de elégedetten indultak haza a jól végzett munka örömével.

Polgár Péter

Hozzászólások