A platánokért…

Három évvel ezelőtt, az etyekiek fasorültetését folytatva ültettük el első csemetéinket az Etyek– Biatorbágy főút mentén. Mostanra egy részük megerősödött, a bozótból kiemelkedő fává cseperedett. A fasor folyamatossá tétele érdekében idén is szervezünk őszi újraültetési akciót, november 15-én szombaton délelőtt 9 órától, ahová várjuk jelenlegi, és jövőbeli családfasor tulajdonosokat is!
platanfa

Mi történt eddig a fáinkkal?

Sajnos az eddig ültetett fákból több elpusztult, melyeket többször is megpróbáltunk pótolni. A sikertelenség okai között szerepel a gnomónia gomba, ami a fogékony egyedeket teszi tönkre, többszöri permetezés sem hoz megbízható védelmet. A kedvezőtlen helyeken, kiemelkedő pontokon, széljárta nyílt területeken, köves rossz talajon, csak sűrű gondoskodás mellet van remény a fa megmaradására. Motoros kaszáláskor könnyen megsérül a facsemete kérge, tulajdonos és vállalkozó is vétett már ilyen hibát, megelőzni kiskapás karbantartással, műanyag védőcsővel lehet. Öntözés hiánya a kánikulai napokon – csak a megfelelő tányérral rendelkező fát érdemes locsolni.

Ebben az évben az Alsótekeresi díszfaiskolából szerzünk be 2-2,5 méter magas csemetéket mellyek ára 2000 Ft. A többedszer ültetőknek a fa költségének a felét egyesületünk állja.

A kis fák az ültetés utáni néhány évben szakszerű gondoskodást, odafigyelést igényelnek, ezért

Kérjük segítse ültetéssel, vagy anyagi támogatással a Biatorbágyi családfasor fenntartását, bővítését!

Tüske Emil Biatorbágyi Tájvédő Kör 06/20/454 5092

Hozzászólások