A Biatorbágyi Családfasorért

fasor2

2005-ben nagy lendülettel vágtunk bele az Etyekiek példáját folytatva a fasorültetésbe. Facsemetéink szépek voltak, vállalkozó családok és ültetők segítségével több, mint háromszáz fát sikerült elültetni. A következő években kitartóan szerveztük a hiányok pótlását, a karbantartó munkákat és a fasor hosszabbítását Biatorbágy felé. Sok ültető lelkiismeretesen „utógondozta” a fáit, ennek ellenére fasorunk megújításra szorul. Gyere és ültessünk fákat a hiányok kiegészítésére!

Az utóbbi évek munkái több tapasztalattal és tanulsággal szolgáltak, ezek alapján újra kellett gondolni, hogyan érhetünk el tartós és jól látható eredményeket. Ha valóban szép fasort akarunk kialakítani, akkor először egy akkora szakaszra kell koncentrálni, aminek a hossza megfelel a vállalásoknak és támogatásoknak.  A fák újraültetésénél tőzeges földjavítás végzésével, a környezet bozótirtásával, a támogatásból befolyt összeg segítségével pedig rendszeres locsolással lehet biztosítani a sikert.

Gondoskodj egy fáról!

Ha részt szeretnél venni a Családfasor programban, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot a “kapcsolat” menüpont segítségével vagy telefonon: 06-20/454-5092

A 2013-as tavaszi ültetés időpontja április 6-a szombat, találkozzunk a helyszínen, a Papréti-pataknál!

családfasor szórólap

Mi történt eddig a fáinkkal?

Sokan járnak vissza évek múltán is gondozni, újraültetni fáikat, sajnos néhányat hiába. A platánnak kevés a kártevője, hosszú életű és gyönyörű fasornak való fa, ezért választották Etyeken is az ültetők. Sajnos az eddig ültetett fákból több elpusztult, melyeket többször is megpróbáltunk pótolni. A sikertelenség okai között szerepel a gnomónia gomba, ami a fogékony egyedeket teszi tönkre, többszöri permetezés sem hoz megbízható védelmet. A kedvezőtlen helyeken, kiemelkedő pontokon, széljárta nyílt területeken, köves rossz talajon, csak földcsere és sűrű gondoskodás mellet van remény a fa megmaradására. Motoros kaszáláskor könnyen megsérülhet a facsemete kérge. Tulajdonos és vállalkozó is vétett már ilyen hibát, a fa kérgét megóvni kiskapás karbantartással, vagy műanyag védőcsővel lehet. Öntözés hiánya is végzetes a kánikulai napokon, de csak a megfelelő tányérral rendelkező fát érdemes locsolni. Csapadékos években az egynyári növények is megszorongathatják a frissen ültetett fákat, a tavalyi évhez hasonló aszályos időben nagyon nehéz életben tartani a frissen ültetett fákat, az első években intenzív locsolásra van szükség, de a gondozás szinte örökös feladat. Még nagyobb fákat is képesek belepni a futónövények, az akác, a bodza, a kecskerágó sokkal jobban érzi magát ezen a terepen, mint a platán.

2012 őszén felmérés készült a fák állapotáról, amiből kiderült, hogy az első éves fák közül sok elhagyta már a tíz centiméteres átmérőt, sőt tetszetős szakaszokat alkotnak, más elsőévesek viszont nem fejlődtek eléggé, pedig ültetésük körülményei közel azonosak voltak. A leginkább rosszul teljesítő szakaszok ott vannak, ahol az útépítés miatt kialakult rézsűbe, vagy a mélyről kitermelt földbe kellett ültetni.

A fenntartás folyamatosan munkát ad. Saját energiánkat az elnyert pályázatok és egyéb támogatások adta lehetőségekkel kiegészítve dolgoztunk a fasor megerősödéséért, de az egész fasorra elosztva ez nem bizonyult elegendőnek, ennél többre lenne szükség közel négyszáz fa gondozásához.

Szívesen fogadjuk segítséged!

A Családfasor biatorbágyi részéhez a múlt ősszel Etyeken már bevált feltételekkel lehet csatlakozni.

Információkat a 20/4545092-es telefonszámon, vagy az  etyeki Családfasor Társaság honlapján találsz.

Hozzászólások