Kerékpárral erdőn, mezőn

bvz-csík

Számtalan módon kelhetünk útra, ha fel kívánjuk keresni a Zsámbéki-medence legszebb helyeit. Mi közel hetvenen nem ijedtünk meg a beígért vihartól és bringára pattantunk május 12-én szombaton délelőtt a Viadukt alatt és Telki felé vettük az irányt.  Választott utunk a környék nevezetességeit kapcsolja össze, így csábított megállásra a Katalin-hegyi erdőben bujkáló kálvária, a Főkút-forrás, a Pátyi Pince-hegy és a Jenei-dűlő nyárfasora is. Telkiben, a Pajtánál műsorral, étellel- itallal vártak bennünket ott, ahol a kéthetenként szokásos piac is működik. A térség településeiről összesen több mint négyszáz kerékpárost érkezett ide.

A Budavidék Zöldút Szövetség, melyet magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok alapítottak, rendszeresen kerékpártúrákat szervez, hogy népszerűsítsen egy olyan gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas úthálózatot, amely a forgalmas közutaktól elszakadva összeköti a szomszédos településeket, feltárja a táj természeti és kulturális örökségének értékeit, közelebb hozza, megismerteti a találkozónak otthont adó település jellegzetességeit.

Érdekességek :

A Telki vásárban környékbeli kistermelők áruit, gyümölcsöt, zöldséget, friss tejet, túrót, sajtokat, füstölt és friss húsárut, házi tojást, mézet, lekvárokat és szörpöket kínálnak.

Öreg tölgy tanösvény útvonala kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség: 150 m, bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. Budajenő valamint Telki környékének természeti értékeit mutatja be. A hely bővelkedik természeti látnivalókban, felfedezése, megismerése igazi élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Telki honlapja

Kapcsolódó cikkünk

Térkép

Hozzászólások