Mentsük meg a Füzes-patakot!

Mentsük meg a Füzes-patakot!
A március 22-i Víz Világnapjára készülve Nagy László kezdeményezésére a Biatorbágyi Természetbarát és Kerékpáros Egyesület (BIKE) a Biatorbágyi Tájvédő Kör bevonásával 2011. március 20-án vasárnap a Füzes-patak Szily Kálmán utca és a Pipacs utca közötti szakaszán – az új kerékpárút mentén – a szemét összeszedését és a patakmeder tisztítását végezte. A Polgármesteri Hivatal a hulladék elszállításban nyújtott segítséget.

A szombati munkanap után reggel 8-kor gyülekeztek az önkéntesek a Káposztáskert utca végében, ahova a Polgármesteri Hivatal korábban az 5 köbméteres konténert már leszállítatta. Délután kettőig összesen egy tucat lelkes felnőtt, fiatal és kisgyerek szorgoskodott. A kitűzött célt sikerült elérni. A konténer tele lett a patakpartról és a mederből kitermelt zöldhulladékkal, emellett 6-7 nagy zsáknyi szemetet is gyűjtöttünk. A konténerbe már, a gyerkőcök által nagy lelkesedéssel végzett „tömörítés” után sem fért az a sok faág, ami a természetes hulláson kívül többek között a kerékpárút építés idején került a patak partjára és a mederbe. Sajnálatos módon találtunk a patakpartra dobott, elszáradt földlabdás dísznövényeket, lemetszett rózsa és egyéb ágakat. Ezek valószínűleg a közeli kertekből, lakásokból kerülhettek ide. A Pipacs utcai kis hídnál egy megakadt lökhárító, régi autó ülése, továbbá kar vastagságú ágak miatt feltorlódott gallyak duzzasztották fel az előző napi csapadéktól bő vizű patakot. Ez a jelenség eső után gyakori itt, a megemelkedett víz elsodorja a partra dobott hulladékot, ami a szemét jellegétől függően különböző mértékű vízszennyezést okoz. A szokásosnál magasabb vízállás a parton és a mederben elhelyezett rágcsálóirtó szereket tartalmazó dobozokat szintén elmosta. A modern szerek vízbe kerülése a kis koncentráció miatt valószínűleg nem okoz súlyos szennyeződést, de a továbbiakban a kiürült dobozok a kívánt hatásukat már nem fejtik ki.

A hulladékok között sok kis féldecis szeszes üveget és sörös dobozt, a már említett autóalkatrészek mellett építkezésekről, felújításokból származó csöveket, festékes vödröket, építőanyagok csomagolóanyagát, fitness matracot, valamint minden bizonnyal a közelben dolgozó munkások reggelijének csomagolóanyagait és üdítős flakonokat is sikerült begyűjtenünk ezen a rövid szakaszon. A patak túlpartjáról még egy ülőalkalmatosság szivacs matraca is a „fogás” részét képezte. Leginkább az a szomorú az egészben, hogy a csomagoló anyagok nagy része – így utólag begyűjtve – már a szemétbe kerül, míg a használat után közvetlenül, szelektív módon, tisztán gyűjtve, újrahasznosítható hulladék lenne. A szervezők a munka után a Polgármesteri Hivatal városüzemeltetéssel foglalkozó szakembereivel egyeztetve arra a döntésre jutottak, hogy a megkezdett tevékenységet érdemes folytatni.

A településünkön csendesen átfolyó megszokott kis patak valójában egy élőhely. Mi emberek, akik a partján lakunk és nap, mint nap mellette megyünk, vagy száguldunk, az állat és növényvilággal osztozunk rajta.

A Füzes-patak ezen szakaszán és környékén az elmúlt időszakban megfigyelhető volt széncinege, kékcinege, veréb, vörösbegy, csuszka, őszapó, fakopáncs, zöldike, erdei pinty, tengelic, balkáni gerle, fekete rigó, ökörszem, szajkó, seregély, barázdabillegető, rozsdafarkú, sisegő füzike és vadkacsa (tőkésréce) pár is. Közülük többen találnak fészekrakó helyet a közeli fákon. Az itt telelő példányok hálásak voltak az etetőkbe kihelyezett eleségért. A madárvilág mellett említést érdemel a különböző lepkefajok jelenléte is. Találkozhatunk itt zöld leveli és varangyos békákkal továbbá gyíkokkal és persze csigákkal is. A kártékony rágcsálók mellett megjelenik a védett vakond is.

A közös élőhely szennyezését nem az állatok vagy növények okozzák, de ők szenvedik meg és nélkülük szegényebbek lennénk, ez ellen viszont csak az emberek tudnak tenni.

2011 Európában az Önkéntesség Éve. Ennek jegyében és a közelgő Föld Világnapjára (április 22.) készülve 2011. április 16-án szombaton délelőtt 8 órától végezzük a következő szakaszon a patakpart és medertisztítását.

Mindenkit várunk szeretettel, aki tenni akar és tud a környezetünkért. Megfelelő és előnyös ruházat a gumicsizma. Kesztyűt, zsákot tudunk biztosítani. Aki tud, hozzon magával esetleg gereblyét, vasvillát.

Biatorbágy, 2011.04.01.

Szabó Tamás BIKE

Hozzászólások