Hasznos tudnivalók a hulladékgyüjtésről

2014 januárjától új szolgáltató szállítja el Biatorbágyról a szemetet. Az eddig megszokott rend több ponton változott. A könnyebb eligazodás érdekében érdemes áttanulmányozni a következő sorokat.

– Egy napon gyűjtik szelektív hulladékként a papírt, a műanyagokat és a fémeket, de a papírt nem a zsákba, hanem mellé kell tenni, csomagba kötözve. Kötözgetés helyett a szolgáltatónak megfelel, ha papírzacskó vagy papírdoboz a csomagolás.

– A Pet-palackoknál a laposra taposott forma sokkal használhatóbb, mint a gömbölyűre préselt, utóbbi nem bálázható.

– Nem érdemes a Pet-palack kupakot külön gyűjteni, darálás után könnyen szétválasztják eltérő fajsúlya miatt.

– A „hungarocell”, a tisztítószeres flakon szelektíven gyűjthető.

– A zöldhulladék elszállítása ősszel, két alkalommal ingyenes lesz.  2014. április 11. és október 15. között minden második pénteken kerül sor a zöldhulladék elszállításra. A kerti zöldhulladékot az ingatlantulajdonosok bármely, a kereskedelemben kapható, 110 literes, átlátszó anyagból készült zsákban gyűjthetik. A gallyakat maximum 70 cm hosszúra darabolva, maximum 50 cm-es átmérőjű kötegekben kell szállításra előkészíteni. Csak azokat a kötegeket és zsákokat szállítják el, melyen megtalálható az erre a célra rendszeresített matrica, ami 350 forintért vásárolható a többlethulladékos zsákokat is árusító boltokban.

– A külterületi szemétszállítás az eddigi rendszerhez hasonló marad. Járatok a Katalin-hegy és Peca-tó utcáin lesznek, máshol (Ürge, Szarvas, Kutya-hegy) a legközelebbi szemeteskocsival járt útra kell vinni a hét meghatározott napján(!).

– A szelektíven gyűjtött szemetet mindenféleképpen válogatni kell, ezért ne zavarjon a sokféle anyag közös gyűjtése.

– A Szily kastély udvarán (Kálvin tér 4) szelektív hulladékgyűjtő pont működik, ahol a gyűjtőkonténerekbe a papír-, a műanyag és a fém- mellett lehetőség van az üveg- és az elektronikai hulladék letételére is. A szelektív pont hétfőtől csütörtökig 7.00–17.00 óra között, pénteken 7.00–20.00 óra között van nyitva.

– Sajnos az összes hulladéknak csak a tizede a szelektíven gyűjtött.

– A kommunális többlethulladékot csak az erre a célra rend szeresített 120 literes zsákokban szállítja el a szolgáltató. A többlethulladékos zsák 420 forintért kapható az alábbi árusítóhelyeken:   Bián a Nagy utca 67. szám alatti papír-írószer boltban,  Torbágyon a Dózsa György út 52. szám alatt, a Kontz Gumi – szervizben,  A Pecatónál Ica mama boltjában, a Kertbarátok terén.

– Az éves hulladékgazdálkodási díjból jelentős kedvezmény jár  a) az üdülőként nyilvántartott ingatlannal rendelkező tulajdonosok esetében; b) külterületi és üdülőterületeken a szolgáltatást ideiglenesen igénybe vevő ingatlanhasználóknak; c) a gyűjtőautóval járhatatlan külterületi és üdülőterületen, valamint a gyűjtőautóval járhatatlan belterületi lakóingatlan-használóknak.

Részletes információk itt és itt

hulladeknaptar

Hozzászólások